Een ree in de meinweg

René Alblas

8 June 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over zijn foto van een ree.

Vroeg op pad in de Meinweg.

Het is al de hele week erg warm, dus om de hitte voor te zijn ging de wekker erg vroeg deze zondagochtend. Het plan is om naar het Nationaal Park ‘De Meinweg’ te gaan. Dit is een natuurpark gelegen bij Herkenbosch in Limburg waar ik graag kom. Heel het jaar door is hier wat te beleven: van heikikkers tot wilde zwijnen, van de klapekster tot de paarse heide. Kortom: erg veel te zien en ik kom zelden terug met een lege geheugenkaart.

Alhoewel ik vaak zonder vaste planning op pad ga, beslis ik wél vooraf welk materiaal ik meeneem: groothoek, macro, of mijn grote telelens. Deze specifieke dag had ik mijn hoop gevestigd op wat wildlife; het is de tijd van de reeën, maar ook de zwijnen zijn ‘s ochtends erg actief in dit gebied. Dus de telelens mocht mee.

Tijdens deze vroege uurtjes is er geen mens te zien of te horen. Hier hou ik van: in mijn eentje zijn met alleen de geluiden van de bomen en de dieren om me heen. Nog geen vijf minuten ben ik onderweg als er een ree vlak voor mijn neus het pad over steekt. Helaas ging het te snel voor een foto. In de uren daarna vind ik nog een aantal reeën die mij eerder zien dan ik hen, dus geen kans op een foto.

Terug bij het begin

Nog nagenietend van alles wat ik weer gezien heb deze wandeling, kom ik bijna bij mijn beginpunt aan. In mijn ooghoek zie ik tussen de bomen iets bewegen: een ree. De ree staat rustig te knabbelen aan de jonge planten die op het open stuk veld in het bos staan. Voorzichtig breng ik mijn camera omhoog en gebruik een struik om een mooie omkadering te maken. Op het moment dat ik afdruk kijkt het beestje recht in mijn camera. Het geluid van mijn sluiter heeft mij verraden. Snel schiet ik nog een paar foto’s voordat de bosbewoner er weer snel vandoor gaat. Een korte ontmoeting, slechts drie foto’s. Ongeduldig kijk ik of mijn foto scherp is: YES! De kers op de taart…

Handige tips van Bert

• Zorg dat je jouw camera van tevoren goed instelt. De dieren wachten niet op jou!

•  Loop je vaste route in het bos eens in tegengestelde richting; je zult dezelfde omgeving heel anders zien.

• Verplaats je zo stil mogelijk door het bos, zo vergoot je de kans op een treffen met wilde dieren.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht