Fotograferen met volle zon. Dat doe je normaal gesproken liever niet. Slagschaduwen, hard licht, dat wil je eigenlijk niet. Maar als je nu tóch overdag wilt fotograferen? Roots fotoblogger Bert Kok geeft tips. Het blijkt toch te kunnen…
” ‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds bij een ondergaande zon, heb je vaak het mooiste en beste licht om sfeervol gekleurde foto’s te maken. Maar wat als je niet in de gelegenheid bent om op die tijdstippen de camera te pakken en de natuur in te gaan? Kun je dan maar beter thuis blijven of is het toch nog mogelijk om een sfeervolle foto te maken in het harde zonlicht van een zonnige lentemiddag?
Wilde bloemen
Tijdens een warme en zonnige middagwandeling met mijn trouwe viervoeter heb ik het voornemen om foto’s te maken van bloemen. Welke bloemen het worden, dat zie ik onderweg wel. Als eerste kom ik een weiland tegen met hoog gras en daartussen staan prachtige rode klaprozen. De felrode kleuren steken mooi af tegen het groene weiland. Ik zal maar meteen verklappen dat ik de uiteindelijke foto zeer geslaagd vind. Máár omdat ik in een vorige artikel een bescheiden oproep heb gedaan om vooral eens die (voor jou) onbekende bloem te fotograferen, zal ik deze foto hier niet bespreken. Nogmaals mijn tip: gebruik bij onbekende wilde bloemen de app ObsIdentify.
Echte koekoeksbloem
Op de foto bij dit artikel staat een bloem die mij opviel door zijn kleur. Maar ik had geen idee wat de naam van deze schoonheid was. Eenmaal thuis bleek het, na een korte Google zoektocht (op dat moment had ik de app nog niet), om een echte koekoeksbloem te gaan. Een bloem die wordt omschreven als “Een helder roze, beetje rommelige bloem”. Nu snap ik wel wat ze bedoelen, maar dat maakt de bloem echt niet minder mooi! De foto is mijn poging om deze ‘rommelige’ bloem in de spotlights te zetten!
Techniek
In het begin van het artikel schreef ik dat je ook overdag in de felle middagzon sfeervolle foto’s kunt maken. In mijn geval ging dat zo: ik heb gebruik gemaakt van een rij bomen die flinke schaduwpartijen veroorzaakten, in de achtergrond was een zonovergoten open veld. Doordat de voorgrond van de foto in de schaduw stond en de achtergrond vol in de zon, krijg je een mooie tweedeling in de foto. Van koel en donker, naar warm en licht. Een deel van de bloemen steekt net boven het gras uit waardoor ze extra mooi naar voren komen. De puntige grassprieten zorgen ervoor dat de aandacht van onder naar boven getrokken wordt. Daar waar de bloemen zich bevinden. Ditmaal heb ik geen macro lens gebruikt, maar een 70-200 millimeter zoomlens. Door de lens helemaal in te zoomen (200 millimeter) in combinatie met een klein diafragma getal (f/4) krijg je een zachte en onscherpe achtergrond. Door het felle zonlicht kon ik de ISO laag houden (ISO100) en de sluitertijd hoog (1/1600) zonder een statief te gebruiken.”
Tips van Bert
• Geen schaduwplekken aanwezig op een zonnige dag? Maak je eigen schaduw door het gebruik van bijvoorbeeld een paraplu.
• Is het niet helemaal strak blauw? Wacht geduldig tot er een wolk voor de zon komt. Dit zorgt voor diffuus licht en zo voorkom je harde contrasten in de foto.
• Maak gebruik van de app ObsIdentify om erachter te komen wat je gefotografeerd hebt, of Google het thuis. In dit geval heb ik eerst gezocht op paarse weidebloemen, daarna heb ik het geverifieerd in Google Images. Zo kom je nog tot leuke ontdekkingen en leer je steeds meer van de natuur om je heen!
Kijk hier voor nog veel meer foto’s met uitleg.
Meer lezen over natuurfotografie?
In de nieuwe Roots van juni vind je nog veel meer natuurfotografietips en inspiratie. Bestel het juninummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”