Fotograferen op een mistige ochtend

René Alblas

27 March 2019 .

Ik heb de laatste tijd niet heel veel tijd gehad voor fotografie, maar afgelopen week had ik eindelijk een ochtend om te gaan en ik had geluk want er was dichte mist voorspeld! Voor deze gelegenheid koos ik een gebied waar meerdere solitaire vliegdennen staan omdat ik het idee had dat deze mooi uit zouden komen in de mist.

Mist is een zegen

Mist is misschien niet zo prettig in het verkeer, maar voor de natuurfotograaf is het een zegen! Het zorgt dat rommelige achtergronden verdwijnen en creëert een bijzondere sfeer. Ik heb gezocht naar een compositie met een vliegden in de voorgrond en een andere den in de achtergrond. Door de mist wordt de achterste boom een mooie vage herhaling. Bovendien komt de nadruk meer op de vorm van de bomen te liggen in plaats van op de kleur en structuur. Ik vind het mooi dat ze elkaar niet overlappen dus daar moet je goed opletten als je de foto maakt. Een stukje naar rechts of links lopen om de compositie goed te krijgen.

Techniek

De foto is vanaf statief gemaakt, omdat de tweede boom al vaag is hoeft hij niet perfect scherp, dus f/8 is dan goed, ook omdat dit vaak een optimaal diafragma is voor een lens. Ik heb scherp gesteld op de voorste boom. Omdat het windstil was, zie je geen bewegingsonscherpte, Verder heb ik gewoon het ideale diafragma gekozen bij een ISO van 200, de sluitertijd werd 1/13 seconde en dat was prima. Ik heb flink overbelicht; 2⅓ stop omdat de mist anders midden grijs zou zijn geworden en dat wilde ik niet.

Tips

• Volg goed de weersvoorspellingen, ik kijk eigenlijk vrijwel dagelijks op mijn verschillende apps en als een ochtend er veelbelovend uitziet (dauw, mist of nevel, windstil, net wat voor mij op dat moment het ideale fotoweer is) dan probeer ik ruimte te maken in mijn agenda.

• Je kunt allerlei interessante composities maken in de mist, van een rustig landschap tot meer abstracte beelden. Dus veel uitproberen!

Bekijk hier nog veel meer “Uitgelichte” foto’s.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht