Gespot en gefotografeerd: een staartblauwtje

René Alblas

12 september 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over twee foto’s van een staartblauwtje.

“Op een mooie nazomermorgen was ik vroeg op pad gegaan. “Het was opvallend rustig en er waren nauwelijks vogelgeluiden om me heen. Het viel me voor het eerst op dat de nazomer anders klinkt dan de lente.
Er lag een deken van dauw over de velden. Eigenlijk was het mijn bedoeling om op zoek te gaan naar het icarusblauwtje. Dit is één van de zestien soorten blauwtjes die in Nederland voorkomen. Andere voorbeelden zijn boomblauwtjes, klaverblauwtjes, pimpernelblauwtjes en staartblauwtjes.
Een aantal van deze soorten is heel zeldzaam. Daarom was mijn verbazing groot toen ik in de vegetatie een zeer zeldzaam blauwtje zag zitten, een staartblauwtje! Deze soort was tot 2011 verdwenen uit ons land. Voor 2011 was de laatste melding van 1933 (bron: vlinderstichting). Maar sinds 2011 wordt deze soort jaarlijks weer gezien, vooral in het zuiden van het land. Het blijft echter een zeldzame dwaalgast.

Het staartblauwtje is een klein en onopvallend vlindertje, maar prachtig om te zien. Hij onderscheidt zich van de meer voorkomende blauwtjes, zoals het icarusblauwtje, door de staartjes aan zijn vleugels.

Foto 1

Toen ik dichterbij kwam, kon ik zien dat dit blauwtje nog aardig onder de dauw zat. Een mooi gezicht om een vlinder zo onder de de natuurlijke parels te zien zitten. Door deze versiering lijkt de vlinder wel van kristal.
Ik besloot om dit te gebruiken in mijn foto. Ik ben extra close gegaan om de druppels goed over te laten komen.

Techniek: Canon 70D, 100 millimeter macrolens, diafragma f/9 en 1/15 seconde, ISO 250

Aangezien dit exemplaar erg nat was van de dauw, was het staartje waaraan deze soort zijn naam dankt bijna niet te zien.

Foto 2

Op de tweede foto, die ik op een ander moment heb gemaakt, is deze staart wel zichtbaar. Hierbij heb ik gekozen voor iets meer ruimte om de vlinder heen.”

Techniek: Canon 70D, 100 millimeter macrolens, diafragma f/9, sluitertijd 1/15, ISO 250

Tips van Constant:

  • Zorg altijd voor een reserve accu. Zo ben je goed voorbereid op verrassingen in het veld.
  • Werk met een afstandbediening om bewegingsonscherpte te voorkomen.
  • Bescherm je materiaal altijd goed tegen de elementen. Voor 20 euro koop je al een goede regenhoes voor je camera.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws