Het verhaal achter de foto: een snoepende halsbandparkiet

René Alblas

10 February 2021 .

Met deze schitterende plaat van een snoepende halsbandparkiet won Roel Jansen de Roots Foto van de Maand januari wedstrijd. Hoe kwam deze foto tot stand? De fotograaf vertelt.

Kun je vertellen hoe deze halsbandparkiet – foto tot stand is gekomen? 
“Hoe de foto moest worden had ik al in mijn hoofd, maar toen de halsbandparkieten eenmaal in de bloesemboom zaten, was het lastig om tussen de takken en bloesems een goede compositie te vinden. Ik wilde namelijk zowel de bloesems vervaagd op de achtergrond als op de voorgrond met daartussen de parkiet scherp in beeld. Ook wilde ik precies het moment vastleggen waarop de parkiet een bloemetje plukt. Op een gegeven moment tijdens het fotograferen ging één van de parkieten op de perfecte plek zitten tussen de bloesems, met net genoeg vrij zicht en waar het harde middaglicht verzacht werd door schaduwen van de boom. Met een snelle sluitertijd en een hoog aantal beelden per seconde kon ik precies het juiste moment vastleggen.”

Moest je er bijzondere dingen voor doen, zoals vroeg opstaan of door moeilijk toegankelijk gebied? 
“Dit was een van de meest ontspannen en comfortabele natuurfoto’s die ik ooit heb gemaakt. Het was heerlijk lenteweer en door mijn openstaande ramen kondigden de parkieten hun komst in de bloesemboom aan met luid gekrijs. Op dat moment hoefde ik alleen nog maar mijn camera te pakken en naar buiten te stappen.”

Waar is de foto genomen? En wanneer? 
“De foto is genomen op 9 april 2019 om 12:00 in de Johan de Wittstraat te Leiden.”

Had je deze foto al in je hoofd, of ontstond het idee ter plekke? 
“Toen ik voor het eerst een halsbandparkiet in een bloesemboom zag zitten, vond ik de kleurencombinatie prachtig en ik wou dit graag een keer fotograferen. Toen ik langer bleef kijken zag ik dat de parkieten de bloemetjes plukten, er even op sabbelden en dan een volgend bloemetje plukten. Op dat moment wist ik hoe ik de parkieten zou willen vastleggen en had ik deze foto al in mijn hoofd.”

Techniek

Camera: Nikon D500 met AF-S Nikkor 200-500 millimeter lens, sluitertijd 1/2000, diafragma f/5.6, ISO 560. De foto is uit de hand genomen en er zijn geen filters of flits gebruikt.

Tip

Als je gefascineerd bent door een onderwerp, maak dan eerst een plan hoe je dit het best in beeld zou kunnen brengen. Een plan met een doel. Het bereiken van zo’n doel kan enorm motiverend werken!

Kijk hier voor nog veel meer foto-inspiratie.

“Meer lezen over natuurfotografie? Bestel dan de Roots van februari online. Dat kan hier. Zonder verzendkosten!”

 

 

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht