Herfst, dus het bos in om paddenstoelen te fotograferen…

René Alblas

10 October 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over een paddenstoelenfoto.

Kijken of zien

“We lopen allemaal wel eens in het bos. Heerlijk tot rust komen, met familie of vrienden. De rust van het bos zorgt voor ontspanning en je keuvelt wat over de perikelen in het dagelijkse leven. De wandeling vliegt vaak voorbij, gezellig! Maar heb je de natuur ook echt gezien?
Ik daag je uit om tijdens de volgende wandeling eens een pas langzamer te wandelen, mínder te praten en vooral goed om je heen te kijken. Door aandachtig te kijken naar de omgeving, écht te kijken, zie je zoveel meer dan je zult verwachten. Zeker in deze periode van het jaar.

Paddenstoelen

Neem nu de paddenstoelen. Iedereen kent wel de vliegenzwam: de rode paddenstoel met de witte stippen. Maar heb je wel eens gezien hoeveel verschillende paddenstoelen er in het bos groeien? Verschillende formaten, kleuren en vormen. Sommige zo groot dat ze meteen in het oog springen, andere zo klein en goed gecamoufleerd dat ze nauwelijks opvallen tussen de reeds gevallen herfstbladeren.

Tijdens mijn zoektocht naar paddenstoelen speur ik altijd de hele bodem langs de paden af. Niet iedere paddenstoel die ik tegenkom is geschikt om te fotograferen. Vaak staan ze in een te drukke omgeving of de achtergrond is niet mooi voor een foto. Het voordeel van de herfst is, dat er altijd wel een paddenstoel te vinden is die wél aan de eisen voldoet. Tussen de napjes van de beukenboom zag ik deze zwam staan, tijd om de foto te maken…

Techniek

Omdat ik alleen mijn rijstzak mee had genomen en geen statief, was ik gedwongen de foto uit de hand te nemen. In het donkere bos moest de ISO flink omhoog (ISO2000) om een acceptabele sluitertijd (1/160s) te krijgen. Mijn diafragma stond op het grootst (f/2.8). Zo kon ik met een geringe scherptediepte het onderwerp isoleren van de achtergrond. ”

Tips van Bert

* Kijk goed om je heen, er valt meer te zien als je aandachtig kijkt.
* Probeer verschillende punten van perspectief te bekijken.
* Fotografeer in RAW zodat je in de nabewerking de puntjes op de ‘i’ kunt zetten.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht