Herfstbladeren fotograferen, zo doe je dat

René Alblas

7 October 2020 .

Herfstbladeren fotograferen, een mooi onderwerp zelfs bij slecht weer. Hoe pak  je dat het beste aan? Roots geeft tips, met dank aan fotograaf Bjorn van Lieshout.

“Omdat de herfst in aantocht is, wilde ik me richten op het verkleuren van boombladeren. Hierbij breken de bomen het bladgroen in de bladeren af en slaan het op in de takken. Hierdoor verkleuren bladeren het eerst aan de randen en blijven de gedeelten rond de nerven het langst hun groene kleur behouden. Dat was precies wat ik wilde fotograferen”, vertelt Bjorn van Lieshout.

“Ik ben het bos in gegaan op zoek naar mooi verkleurde herfstbladeren. De Amerikaanse eik heeft één van de mooiste bladverkleuringen van alle bomen, alleen kwamen de kleuren niet mooi over op de foto. Ik had al verschillende instellingen en composities geprobeerd, maar ik was niet tevreden.

Uiteindelijk heb ik een paar mooi gekleurde bladeren in mijn tas gestopt en mee naar huis genomen. Zo kon ik in alle rust mijn compositie bepalen en zorgen voor een optimale belichting. Thuis heb ik de bladeren met een plakbandje op het raam geplakt en met tegenlicht gefotografeerd. Pas toen kreeg ik het beeld dat ik voor ogen had.”

De instellingen

“Doordat het blad vastgeplakt zat op mijn raam hoefde ik niet te vrezen voor bewegingsonscherpte. De camera stelde ik in op diagragmavoorkeur met een kleine diafragmaopening van f/16. Met een ISO van 400 leverde dit een sluitertijd op van 1/15 seconde.”

Het groen blijft langs de nerven het langst zichtbaar, foto Bjorn van Lieshout

Andere manieren om herfstbladeren te fotograferen

Bladeren die nog aan de boom hangen kun je mooi met laag tegenlicht fotograferen. Foto: Tanja de Mooij

Met tegenlicht kun je fraai door een gekanteld herfstblad heen fotograferen. Foto: Martijn van Nugteren

 

Herfstbladeren op de bodem van een riviertje. Met de reflectie van takken, is een spannend beeld ontstaan. Foto Marieke van der Doef

Tips voor herfstbladeren fotografie

• Naast de Amerikaanse eik, kleuren het krentenboompje (fel rood) en de lariks (fel geel) zeer fotogeniek.

• Waterdruppels maken een herfstblad extra aantrekkelijk. Is er geen dauw of regen? Je kunt overwegen om een plantenspuit te gebruiken.

• Vers gevallen beukenblad is extra fotogeniek. Doordat het verse blad op een bijzondere manier het licht weerkaatst, lijkt het oranje bijna lichtgevend te zijn.

Waarom zijn herfstbladeren eigenlijk zo dun? Lees het in de blog van Rootsredacteur Daniël Mulder.

Kijk hier voor mee Uitgelichte foto’s.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht