Het mooiste moment om vennen te fotograferen

René Alblas

5 May 2021 .

Vennen met een beetje nevel. Het ideale onderwerp voor een natuurfotograaf met gevoel voor sfeer. Fotograaf Harriëtte Giesbers over het fotograferen van een Oisterwijkse ven.

“Ik kom regelmatig in de Oisterwijkse bossen en vennen en deze plek kan heel mooi zijn als de zon net op is. Ik hoopte dit een keer met de perfecte omstandigheden te kunnen fotograferen. Een paar dagen van te voren hield ik het weer in de gaten via diverse apps. Ik keek of de omstandigheden zo zouden zijn zoals ik ze graag zie, midden bewolking en mist. De avond voordat ik wilde gaan fotograferen checkte ik het nog even.

Vroeg opstaan om vennen te fotograferen

Het was vroeg opstaan. Om 4.00 uur ging de wekker want ik wilde er graag voor zonsopgang zijn. Eerst foto’s gemaakt op een andere plek bij het ven en daarna verder gelopen naar deze plek.Het was die ochtend heel bijzonder. De lagen in de bewolking waren mooi en het was windstil waardoor ik een mooie weerspiegeling kreeg.

Landschap fotografeer ik het liefst met zonsopgang en dan met mist, wat midden en hoge bewolking. Voor zonsopgang vind ik de kleuren op z’n mooist maar als de zon tijdens het opkomen gaat spelen met de mist en de bewolking gaat kleuren sta ik te springen van blijdschap. En dat gebeurde allemaal deze ochtend!”

Harriëtte Giesbers gaf de titel “Morning beauty” aan deze foto

Techniek

“Ik gebruikte een Canon 6D markII met een 24-70 millimeter lens. Het diafragma zette ik op f/9, een sluitertijd van 1/80, met een ISO van 400. Verder gebruikte ik een half grijs filter met een polarisatiefilter. De camera stond op een statief.”

Tips

• Check altijd het weer, de avond voordat je (vroeg) op pad gaat. Kijk bijvoorbeeld op weer.nl of buienradar.nl. Goed apps zijn: WeatherPro en Clear Outside. In de app Sunrise Sunset kun je precies zien hoe laat op de de door jou uitgekozen plek de zon opgaat (en ondergaat).

• Zorg dat je voor zonsopgang al ter plekke bent.

• Andere mooie, fotogenieke vennen: de Hatertse en Overasseltse Vennen bij Nijmegen en de vennen in Kampina.

• Ook handig: check je apparatuur de avond voordat je op pad gaat en zorg dat de batterijen opgeladen zijn. Niets is vervelender dan ‘s ochtends vroeg moeten constateren dat je spullen niet in orde zijn!

Meer foto inspiratie? Kijk hier.

Meer lezen over natuurfotografie?

In de nieuwe Roots van mei vind je nog veel meer inspiratie en handige tips. Bestel hier het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht