Het verhaal achter de foto: een springende poolvos

René Alblas

12 oktober 2022 .

Deze fraaie foto van een springende poolvos is één van de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Samen met nog 107 andere beelden heeft deze foto een plekje in de Roots Natuuragenda 2023 gekregen. Hoe is deze foto tot stand gekomen? Fotograaf Menno Schaefer vertelt.

 

Hoe is deze foto van een springende poolvos tot stand gekomen?

“Ik ben op zoek gegaan naar de poolvossen in Noorwegen. Ik was in het Dovrefjell natuurgebied. Nadat ik daar van iemand een tip had gekregen, kon ik het dier in eerste instantie toch niet vinden.  Maar na een poosje zoeken heb ik toch de poolvos gevonden.”

 

Kun je iets vertellen over de poolvos in kwestie?

“Dit is een jonge poolvos, geboren in het jaar dat ik de foto maakte. De moeder vos en nog twee jongen waren daar ook. Ik had de mogelijkheid om veel foto’s te maken. De vachtkleur van een poolvos is niet het hele jaar hetzelfde. In de zomer is het dier meestal grijsachtig bruin en in de winter wit.”

 

Had je deze “Jump-foto” al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke?

“Nee deze foto had ik niet direct in mijn hoofd. Maar je hoopt er stiekem natuurlijk wel een beetje op. De jonge poolvos sprong al een keertje eerder, maar ik was toen nog niet goed voorbereid en ik zat er met de scherpte totaal naast. Daar baalde ik van.  Maar gelukkig deed hij het nog eens!  En wat een mazzel had ik, toen bleek dat die wel allemaal scherp waren. Ik heb er een hele serie van gemaakt en deze foto was qua houding het mooist.”

 

poolvos

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

“Ik gebruikte een Canon 1dx met een Canon 500 millimeter lens, plus een  1,5 x extender. Het diafragma stond op f/6.3, de sluitertijd op  1/800 en de  ISO op 1600. Ik gebruikte een statief en verder geen hulpmiddelen.

 

Heb je tips als iemand zo’n soort foto zou willen maken?

“Je moet met dit soort foto’s, denk ik,  gewoon geluk hebben.  Ook moet je je zo goed mogelijk voorbereiden want het gaat zo snel.  Zoals bij de eerste sprong was de scherpte niet goed ingesteld. De fotograaf naast me had geen één foto scherp, ook bij de tweede spring niet. Dus er zijn is het belangrijkste en hopen dat er iets gebeurt wat je niet verwacht.

 

Ook mooi om te fotograferen in Noorwegen: papegaaiduikers. Fotograaf Wessel Veenbrink vertelt.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie