Het verhaal achter de foto: reflectie van een boom

René Alblas

20 December 2023 .

Een kale boom, een ven en een reflectie in het water. Dat klinkt niet heel spannend, des te knapper dus als je daar zo’n geweldige foto van weet te maken. Hoe maakte fotograaf Erik Nevels deze foto?

De toepasselijke titel die Nevels voor deze foto koos is “Spiegeltje, spiegeltje in het water…”. Deze foto was de Roots Foto van de Maand oktober. In het juryrapport stond: Alles klopt aan deze foto, de perfecte compositie met de ideaal gevormde boom en de mengeling van reflectie en wat je werkelijk ziet.

Kun je vertellen hoe deze foto met reflectie tot stand is gekomen?

“Ik ga vaak op pad in mijn local patches in Midden Limburg. Een daarvan is het Leudal, een gevarieerd bos en heidegebied met enkele kleine vennen. Die vennen zijn om meerdereredenen interessant voor mij als natuurfotograaf. Eén daarvan is de kans op reflecties. Ik had al meerdere niet-reflectie-foto’s gemaakt van deze dode boom, ook tijdens eerdere tochten. De bijzondere reflectie die ik nu zag in het rimpelloze water verraste mij. Door de stam en takken van de donkere boom kon ik tot op de bodem van het water kijken. De reflectie van de lucht bood die duidelijke doorkijk niet en juist die vervreemdende combi deed me stilstaan en mijn camera pakken.”

Hoe heb je de foto uiteindelijk gemaakt?

“Er waren meerdere bijzondere dingen die ik moest doen om deze bijzondere foto te kunnen maken. Op de eerste plaats goed kijken. Zonder goed om me heen en in dit geval naar het water te kijken had ik dit beeld niet gezien. Dan is er natuurlijk het kiezen van het juiste standpunt en lens voor een goede compositie. Ik besloot tot meerdere belichtingen waarbij de overbelichte foto het beste resultaat gaf. De onderwater-details in de boom werden zo goed zichtbaar, dit in contrast met de lucht-reflectie en het gras in het ondiepe water. Het gras gaf zelfs een extra vervreemdend effect, het leek wel sneeuw. Tot slot nog een bijzonderheid in de nabewerking. De oorspronkelijke foto met de boom op z’n kop heb ik gespiegeld.”

Waar en wanneer is de foto genomen?

“De foto is genomen in het prachtige Leudal in Midden Limburg, begin januari 2023. De zon was nog maar een klein uurtje op en de lucht blauw met witte wolken. Er was geen wind en dat maakte de reflectie perfect.”

reflectie
Voor een extra aantrekkelijk effect heeft Erik Nevels de foto gespiegeld, zodat de boom niet meer op z’n kop staat

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

Camera: Sony A7-4, met een 17-28 millimeter zoomlens (gebruikt op 22 millimeter), diafragma f/9, sluitertijd 4 sec, f9, met statief, geen filters.

Wat fotografeer je het liefst in de natuur?

“Als het om fotograferen gaat ben ik best wel een veelvraat. Van libellen tot paddenstoelen, van bloemen tot landschappen, van vogels tot grote grazers, als het maar natuur is. Als ik op pad ga heb ik meestal wel een plan wat te fotograferen maar ik laat me ook graag verrassen. Wil je een beeld krijgen van mijn foto’s kijk dan eens op mijn website eriknevels.nl.

Ook interessant: de 10 mooiste winterlandschappen.

Elke maand

Erik Nevels stuurde deze foto in voor de Roots wedstrijd Foto van de Maand. Daar kun jij ook aan meedoen. Misschien win jij wel de volgende keer!

Wil je deze maand meedoen? Het thema voor januari is Tuinvogels. Inzenden kan tot en met 7 januari Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand