Het verhaal achter de prijswinnende foto: springende eekhoorn

René Alblas

30 September 2020 .

Deze schitterende foto van Jens Stahl van een springende eekhoorn won de Publieksprijs bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. Velen vragen zich af: hoe maak je nu zo’n foto? De fotograaf vertelt.

Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

“Een vriend van mij heeft een hut waar eekhoorns komen, toen hij op vakantie was kon ik gebruik maken van zijn huis en zijn hut. Ik maakte een “springsetting” met wat nootjes als lokmiddel. In de hoop dat de eekhoorns de springsetting zouden gaan gebruiken. Na een dag of 10 sprongen er veel eekhoorns door deze setting en kon ik wat experimenteren. Ik heb de blaadjes toegevoegd in de springbaan, wat resulteerde in de foto waar de eekhoorn tussen de blaadjes door springt.”

Kun je iets vertellen over de gefotografeerde soort?

“De gefotografeerde eekhoorn is een rode- of gewone eekhoorn, de enige eekhoorn die in Nederland hoort voor te komen. De rode eekhoorn is een knaagdier en krijgt in de winter prachtige pluimen aan de oren en een mooie pluimstaart. Ze hebben echte “handjes” en lange nagels waarmee ze hun voedsel vasthouden, ik ben gek op de eekhoorns.”

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik gebruikte een Canon 1DX camera, met een Canon 600 millimeter lens, het diafragma stond op f/6.3, de sluitertijd was 1/1250 en de ISO 6400.”

springende eekhoorn

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

“Als je een foto als deze wil maken en de eekhoorns zijn gewend te springen, heb je veel geduld nodig. Belangrijk is ook dat de eekhoorns niet bij de nootjes kunnen zonder te springen.  Als ze eenmaal springen, herkennen ze de setting als deze opgesteld stond. Maar dat wilde niet zeggen dat ze elke dag maar zomaar sprongen. Het blijven natuurlijk wilde dieren.”

Wil je alle winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd zien? Kijk dan hier.

De tweede plaats winnaars vind je hier.

Alle 35 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020, dus ook deze springende eekhoorn, kun je bekijken in een prachtige expositie in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Ook in nationaal park de Hoge Veluwe is een schitterende buitenexpositie met 15 winnende foto’s te zien, waaronder deze.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht