Het verhaal achter de winnende foto: de korenwolf

René Alblas

1 November 2023 .

Deze foto van een snoepende korenwolf is één van de 108 winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023. De plaat kreeg daardoor een plaats in de Roots Natuuragenda 2024. De makers, Kevin en Mandy Bezemer, vertellen het verhaal achter de foto. En ze vertellen hoe ze als fotografenduo werken.


“Op een zonnige morgen op een kerkhof in Wenen, piept er een kopje van een korenwolf uit een holletje naast een grafsteen. Hij snuffelt wat in het rond en de zoete geur van bramen bereikt hem. Gehaast rent hij op zijn ontbijt af en rukt met alle macht de bramen van het takje! Zo gulzig en met zoveel kracht, dat hij ervan achterover kukelt.”, aldus de fotografen.  

Jaarlijks zoeken zij hun vakantiebestemmingen uit op basis van de fauna die aldaar te vinden is. Zo zijn ze ook naar Wenen gegaan. In de Oostenrijkse hoofdstad zijn ontzettend veel begraafplaatsen, de ideale plaats voor urban wildlife. Al struinend over één van de vele begraafplaatsen zagen zij vossen, reeën, eekhoorns en korenwolven. Met name voor korenwolven is Wenen de ideale plek. Die dieren zijn daar niet schuw en komen er veel voor.

Kunnen jullie wat over de soort vertellen?

“De korenwolf kent vele namen, waaronder Europese hamster, zwartbuikhamster, veldhamster en wilde hamster. Je kunt de korenwolf herkennen aan zijn zwarte buik en zijn verder oranjebruine vacht met witte vlekken bij zijn hals en kop en witte pootjes. 

Dit schattige knaagdier wordt met uitsterven bedreigd. Gelukkig zijn er maatregelen genomen om het dier in ons land te beschermen. Zo zijn er speciaal ingerichte akkers in Limburg om de dieren te helpen.”  

Let op het elegant omhoog gestoken pootje

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Voor deze foto hebben we gebruik gemaakt van de Canon EOS R5 met daarop een zoomlens van 100-500 millimeter. 

De instellingen waren als volgt:  Diafragma f/7.1 , sluitertijd 1/1250s , ISO 1600 
Er is geen gebruik gemaakt van een statief of filter.” 

Wat vinden jullie leuk aan natuurfotografie? 

“Wat niet? Is eigenlijk onze eerste reactie op deze vraag. Allereerst het buiten zijn, in de natuur. Het observeren van dieren in hun natuurlijke habitat. De rust. De geluiden om je heen. Vooral de speciale momenten waarin je een interactie hebt met een dier; zo stonden we in de Oostvaardersplassen plotseling oog in oog met een edelhert en haar kalf op enkele meters afstand. We bleven zo stil mogelijk staan om de dieren niet af te schrikken, ze leken te merken dat we geen gevaar vormden en accepteerden onze aanwezigheid. We hebben uiteindelijk één foto gemaakt en de rest van de tijd hebben we kunnen genieten van een spelend kalfje in onze nabijheid.”  

Wanneer vinden jullie een natuurfoto echt goed gelukt? 

“Wanneer je de kracht of schoonheid van het dier hebt weten te vangen in een foto. Dit kan een actiefoto zijn waarin je het gedrag van het dier ziet of een portret waarbij je de details, en daarbij de schoonheid, van het dier goed kunt bekijken, of het dier in zijn natuurlijke habitat zodat je ziet waar het voorkomt, leeft.”  

2 fotografen voor 1 foto, hoe werkt dat precies?

“In het begin van onze gezamenlijke fotografiepassie (zo’n 6 jaar geleden), hadden we gezamenlijk maar één camera. Mandy bediende de camera en Kevin liep mee en wees op de dieren die er te zien waren.

Het fotografievirus bereikte ook Kevin en het duurde niet lang voordat we beiden met een camera rondliepen. 

Tot twee jaar geleden liepen we dus beiden rond met een camera en waren we gewoon samen dezelfde onderwerpen aan het fotograferen. Dan kozen we de ‘beste’ foto om op sociale media of in een fotoboek te plaatsen.  

Tegenwoordig hebben we een rolverdeling, waarbij één van de twee fotografeert en de ander op ons dochtertje van bijna 2 jaar let. We nemen haar bijna altijd mee op sleeptouw, omdat we graag de natuurlijke wereld met elkaar delen en het fijner vinden om samen dan alleen op pad te gaan. Ondertussen kan onze dochter de geluiden van de hop en de koekoek al nadoen en laat ze het ons weten als ze een vogel ziet door “Gogel!” te zeggen. Op het moment van het fotograferen van de korenwolf was zij 10 maanden oud en hebben we het fotograferen afgewisseld en wanneer zij sliep in de wagen was er de gelegenheid om allebei te fotograferen.”

Nog een verhaal achter een winnende foto van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023: Ree in boekweitveld

Kijk hier voor nog meer winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023.

Roots Natuuragenda 2024!

Deze foto en nog 107 andere schitterende platen (gemaakt door Rootslezers) vind je in de Roots Natuuragenda 2024. Je kunt de agenda heel eenvoudig online bestellen. Hij kost €14,99. Ook een leuk idee als cadeau voor de feestdagen!

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie