Het verhaal achter de winnende foto: edelhert in ochtendlicht

René Alblas

28-07-2023 12:25:00

edelhert

Deze foto van een edelhert in het vroege ochtendlicht is één van de 108 winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023. De plaat kreeg daardoor een plaats in de Roots Natuuragenda 2024. De maker, Micha Leenders, vertelt het verhaal achter de foto.

“Op een mooie ochtend tijdens de edelhertenbronst van 2022 sta ik te wachten op de dingen die gaan komen. Voor mij kijk ik een mistig dal in. Ik zie niets, maar hoor verschillende edelherten burlen! Wat een machtig geluid, een oer-geluid! Wanneer ik naar links kijk, zie ik dat de zon inmiddels boven de bomen is uitgekomen, dit zorgt voor een mooie verkleuring van de nevel, eerst oranje en later wordt het een meer goudkleurige gloed. Terwijl ik van het licht sta te genieten (met op de achtergrond de burlende edelherten) zie ik een jong edelhert over een kam op de heide lopen. Snel maak ik een compositie en schiet vanuit de hand een aantal beelden, waarbij ik iets onderbelicht. Doordat de zon iets hoger aan de lucht staat, ontstaan er mooie zonneharpen!”

Wat kun je vertellen over het edelhert?

“Het edelhert is het grootste zoogdier dat in Nederland leeft. Gedurende het jaar leven de mannen gescheiden van de vrouwen. De herten (mannen) werpen jaarlijks hun gewei af. Meestal in februari, maart of april (uitzonderingen daargelaten). Vanaf de afworp ontwikkelt zich direct een nieuw gewei, dit noemen we het bastgewei. Het wordt een bastgewei genoemd omdat er een zachte “huid” om het gewei heen zit, de bast. Het duurt 4 tot 5 maanden voordat er weer een nieuw gewei ontstaan is. Wanneer het gewei volledig ontwikkeld is, droogt de bast in en gaat los zitten, dit gaat gepaard met veel jeuk, waardoor de herten de bast van het gewei af gaan vegen tegen bomen en struiken. De vellen hangen er dan bij! In eerste instantie is zo’n gewei dan wit van kleur. De donkere kleur krijgt het gewei door de bloedresten en het hars/de sappen van de veegbomen. Hierna is het edelhert weer klaar voor de volgende bronst!

Tegen eind augustus trekken de eerste herten richting de gebieden waar het kaalwild (de vrouwen) leven. De werkelijke bronst is ongeveer tussen half september en half oktober. Hierbij spreken we van een voorbronst, een hoogbronst en een nabronst.”

edelhert

Let op de prachtige zonneharp, die ontstaat doordat de eerste zonnestralen door de nevel heen prikken

 

Wat betekent natuurfotografie voor jou?

“Ik vind het fijn om in de natuur te zijn. De rust, de ruimte, de stilte om je heen. Wanneer je door een natuurgebied loopt, zie je van alles, van mooi gevormde bomen, een mooie bloem tot een kever, spin of reptiel. Er is altijd iets te zien en te bewonderen. Ik vind het dan ook leuk om al deze dingen zo mooi mogelijk op de foto of film te zetten, waarbij ik een bepaalde sfeer wil weergeven of creëren.

Het is de creativiteit die iets toevoegt aan mijn natuurgevoel. Constant op zoek naar composities, belichting, werken met diverse witbalansen. Het geeft mij een gevoel van vrijheid wanneer ik met de camera op pad ben.”

 

Wat zijn de technische gegevens van deze foto van een edelhert ?

Camera: Panasonic GH-5 met een 100 – 400 millimeter zoomlens. Diafragma f/8, sluitertijd 1/1300, ISO 400. Met 0,7 belichtingscorrectie. 

Nabewerking: Aanpassing temperatuur, ruisreductie, scherpte, contrast. Linksonder een topje van een grove den weg gekloond en rechts midden een rug van een hinde weg gekloond.

Nog een verhaal achter een winnende foto van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023: Ree in boekweitveld

Kijk hier voor nog meer winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023.

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Natuurfotografie