Het verhaal achter de winnende foto: een roodborst in de ochtend

René Alblas

2 February 2022 .

Deze foto van een roodborst is één van de winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De fotograaf is van Pepijn van Diggelen (18). Sinds 1 februari is de Roots Natuurfotowedstrijd 2022 gestart. Laat je inspireren door het verhaal van Pepijn en doe ook mee!

Pepijn, kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

“Eigenlijk is deze foto toevallig tot stand gekomen zonder voorbereiding. Ik had al vijf dagen gezocht naar reeën in het bos bij mijn huis om ze te kunnen fotograferen. In die vijf dagen heb ik geen enkele ree gezien op de plekken waar ze normaal altijd te vinden waren. Die volgende ochtend was het opnieuw prachtig weer, maar ik had helemaal geen zin om mijn camera er weer bij te pakken. Het zou vast weer op niks uitdraaien. Toch zette ik mezelf ertoe, want ik heb geleerd van andere fotografen dat je altijd op pad moet zijn bij goed (fotografie)weer. Inderdaad heb ik geen reeën gezien die ochtend en keerde ik somber terug naar huis.

En toen?

Ik merkte toen wel het prachtige licht in de tuin nabij het struikgewas op. Ik wist dat hier een roodborstje woonde dus installeerde ik mijn camera om toch nog iets te kunnen fotograferen. Ik had mijn camera nauwelijks ingesteld of het roodborstje kwam al voor de lens zitten. Snel maakte ik de compositie en drukte ik een paar keer af. Binnen enkele seconden was het moment voorbij, toch bleef de betovering hangen. Ik wist dat ik een goede foto had genomen en tegelijkertijd had ik genoten van dat prachtige vogeltje in het mooie ochtendlicht en wist ik dat ik die betovering voorgoed had vastgelegd. Ik was er eindelijk in geslaagd een foto te maken waar ik de betovering van de natuur had kunnen vastleggen.”

roodborst

En kun je iets vertellen over deze roodborst?

“Op de foto is mijn lievelingsvogeltje te zien: de roodborst! De roodborst lijkt altijd zo’n teer vogeltje, maar onder zijn oranjerode borst schuilt een fier en sterk karakter. “Trots” is altijd een woord waar ik aan denk als ik een roodborst zie. De roodborst is een algemene tuinvogel die in de meeste tuinen in Nederland wel voorkomt. Ze zoeken graag tussen het struikgewas naar insectjes. Er schuilt echter achter dat donzige, schattige vogeltje ook af en toe een hele andere gedaante: het zijn echte vechtersbazen. Roodborstjes dulden absoluut geen soortgenoten in hun territorium buiten het broedseizoen.

Waagt een andere roodborst zich toch in het gebied dan volgt er een gevecht. Om deze reden hebben jonge roodborstjes nog geen rode borst: zo worden ze nog niet vroegtijdig verjaagd door hun ouders. Aan de andere kant zijn roodborstjes ook heel onschuldig en nuttig. Ze eten “schadelijke” insecten en zijn zelf weer voedsel voor roofvogels. Vooral in de winter kun je ze goed observeren als ze op de havervlokken op de voederplank afkomen. De zang kan je het hele jaar door horen, van zowel het mannetje als het vrouwtje. De zang is werkelijkwaar prachtig. Oja, veel roodborstjes trekken naar het zuiden in de winter. De roodborst die je in de winter in de tuin ziet, komt waarschijnlijk uit Scandinavië en is dus een andere dan de roodborst die je in de zomer in de tuin ziet.”

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

Canon eos M50 met de Sigma 150-600 millimeter lens, gebruikt op 374 mm. Sluitertijd: 1/400. Diafragma: f/5.6. ISO: 800

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

• “Een tip die ik iedereen wil meegeven: geef nooit op. In natuurfotografieland betekent dat: ga altijd op pad als het mooi fotografieweer is (mooi licht, mist, etc.), zelfs als je al de hele week geen enkel succes hebt gehad, is het de moeite waard om je camera erbij te pakken. Hoe vaker je in de natuur bent, hoe groter de kans wordt dat je eens een magisch moment kan vastleggen.”

• “Daarnaast wil ik beginnende fotografen nog meegeven dat licht heel belangrijk is. Zoek altijd naar bijzonder licht. Ik vind ochtend- en avondlicht het fijnst omdat dat zacht is en je geen harde schaduwen krijgt. Op deze manier kan je je onderwerp echt in de spotlights zetten.”

• “Enne, als laatste wil ik jullie meegeven: geniet altijd van de natuur, ook als je het probeert vast te leggen. Ga nooit bij de pakken neer zitten als je een dag geen mooie foto’s hebt geschoten. Geniet van de mogelijkheid om de natuur in te trekken en bedenk: eens komt het moment dat er ook bij jou op het kaartje een magische moment staat opgeslagen. Tot die tijd kan je maar beter genieten van de natuur dan ervan balen. De natuur heeft zoveel moois te bieden en dat begint al in de achtertuin bij de roodborsten bijvoorbeeld!”

Lees hier meer verhalen achter een foto.

Meedoen aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Uitgelicht