Ideaal onderwerp om te fotograferen: bedauwd gras

René Alblas

16 oktober 2019 .

Bedauwd gras fotograferen, dat is een echte herfstactiviteit. In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Paulien Bunskoek over het fotograferen van natte grasjes in alle vroegte.

“In het najaar kunnen er flink natte dagen zijn met veel wind, maar gelukkig zijn er ook nog van die prachtige ochtenden waarbij het heerlijk fris is, de laatste bloeiende planten onder de dauw zitten en het soms volledig windstil is. Dat zijn misschien wel mijn favoriete ochtenden van het jaar.

Laatst was ik naar een van mijn favoriete fotolocaties gegaan met een bevriende fotograaf. We moesten eerst een stuk door het nog wat donkere bos lopen en ik schrok me rot van een wild zwijn dat we ineens vlakbij hoorden. Het zwijn schrok waarschijnlijk nog meer. Even later toen we het bos uit liepen richting de al veel lichtere open vlakte werden we getrakteerd op een klein groepje edelherten dat door de nevel liep. Geen foto van, maar dat geeft niet, gewoon genieten van de natuurpracht in ons eigen land is voor mij toch het belangrijkst.

Bedauwd gras, lekker uit de hand

Het was dus in ieder geval al een mooie start van de ochtend en ik heb me uiteindelijk uren vermaakt met de dauw op de begroeiing en het tegenlicht. Ik heb eens lekker uit de hand gefotografeerd (wat ik niet vaak doe) met mijn 100 millimeter macrolens. Het biedt je in ieder geval veel vrijheid om allerlei composities te proberen! Gras, in dit geval buntgras, vormde mijn onderwerp, het glinsterde prachtig in het tegenlicht en ik heb veel beelden gemaakt. Op deze foto zie je twee graspollen naast elkaar, waarbij van de ene de sprieten links in beeld zijn en van de andere een pluim die je rechts in beeld ziet. Nog even voor de duidelijkheid: ik heb dus vrij recht tegen de zon in gefotografeerd en zo krijg je al die mooie cirkeltjes van de dauwdruppels.

De ISO stond laag, op 100 omdat er meer dan genoeg licht was, en om de mooie rondjes te krijgen van de druppels staat het diafragma helemaal open op f/2.8. De sluitertijd kwam uit op 1/2000 sec (en dus kon ik makkelijk uit de hand fotograferen).

Tips

• Laag bij de grond vind je mooie dingen, zoals bijvoorbeeld dit buntgras. Lekker op de grond gaan liggen dus. Maar van dauw word je erg nat dus zorg ervoor dat je waterdichte kleding draagt of neem bijvoorbeeld een vuilniszak mee om op te liggen.

• Windstille ochtenden zijn best uniek, dus hou je van macrofotografie en wordt er een windstille ochtend voorspeld, zeker als het wat kouder is met grote kans op nevel en dauw… blijf dan niet in je bed liggen maar ga op stap!

Kijk hier voor mee Uitgelichte foto’s.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht