Een koninginnepage fotograferen, een beetje geluk hebben

René Alblas

18 July 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over zijn foto van een koninginnepage.

 

Geluksmomentje 
Het was een onstuimige avond in het voorjaar. Voor mij was het macro seizoen al begonnen.
Ondanks het onstuimige weer was ik met mijn dochter op pad gegaan om een avondwandeling te maken. Natuurlijk mocht de camera mee. Na een flink stuk te hebben gewandeld waren we van plan om huiswaarts te keren.
Maar toen zag ik …diep in het hoge gras deze koninginnepage verscholen zitten. De koninginnepage is een van de grootste pages die in Nederland en België voorkomt. Deze page kent een spanwijdte 75 millimeter. De koninginnepage profiteert van de warme zomers, zoals nu en breidt zich de laatste jaren flink noordwaarts uit.

Mijn hart klopte in mijn keel want ik had deze vlinder nog nooit in het echt gezien,laat staan vastgelegd Ik heb eerst afstand gehouden om deze vlinder niet af te schrikken.

Voorzichtig

Na verloop van tijd camera en statief gepakt. Op gevoel instellingen gekozen waarbij ik rekening hield met de omstandigheden. Voorzichtig dichterbij gekropen. Statief en camera hield ik voor me.
Zodra de vlinder binnen het bereik van mijn macro lens was gekomen, was het nog een uitdaging om mijn statief op werkhoogte op te stellen.
De eerste foto zag er al redelijk uit, wat mij de rust en het vertrouwen gaf dat ik de juiste instellingen had gekozen. Ondanks de wind zag de scherpte er redelijk uit.

Nu durfde ik nog meer risico te nemen. Ik kon de vlinder nog iets dichter naderen. Daardoor zag ik kans om mijn compositie nog verder te verbeteren. Dat kwam de scherptediepte ook ten goede. Dit is een van mijn laatste foto’s waarbij ik het geluk had dat de wind al aardig was gaan liggen.

De technische gegevens bij deze foto:
Camera: Canon 70d met 105 millimeter macro lens. Diafragma f/4, sluitertijd 1/50,  ISO 200.

Tips van Constant:

• Ga ook eens in de avonduren op pad je hebt dan vaak het mooiste licht

• Werk ook eens in de portret stand, staande beelden maken de compositie soms sterker

• Kijk veel naar foto’s van anderen om inspiratie op te doen

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

koninginnepage

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht