Landschapsfotografie met een vleugje mysterie

René Alblas

5 December 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over landschapsfotografie met een vleugje mysterie.

Ervoor zorgen dat mensen nét wat langer kijken
“Herinner je jouw eerste camera nog? En de eerste foto’s die je daarmee maakte? Voor mij was dat een Nikon D90, met deze camera is voor mij het fotograferen begonnen. Ik fotografeerde alles wat los en vast zat. Hoe afgezaagd of cliché het ook was. Deze fase ben ik gelukkig voorbij en uiteindelijk heb ik mijn weg gevonden in de natuurfotografie. Maar ook daar valt nog genoeg te ontwikkelen voor mij persoonlijk. In het begin moest een onderwerp heel duidelijk in beeld komen, het liefst zo groot en gedetailleerd mogelijk. Nu vind ik het erg leuk om een stukje mysterie in een foto te tonen. Landschapsfotografie met een twist, zodat mensen nét wat langer naar de foto blijven kijken. Zo ook bij deze foto, waar kijk je nu eigenlijk naar? Een bos en struiken, maar de voorgrond? Wat kan dat zijn? Als je je dat hebt afgevraagd, dan heb ik mijn doel bereikt met de foto.

Techniek

De instellingen van deze foto: diafragma f/11, ISO 100, sluitertijd 1/30. Deze foto is gemaakt met een brandpunt afstand van 600mm, omdat het onderwerp erg ver weg was en er geen mogelijkheid was om dichterbij te komen. om de ISO zo laag mogelijk te houden heb ik gebruik gemaakt van een stevig statief. Het diafragma had ik ingesteld op f/11 omdat ik de voorgrond, die niet op één lijn lag, scherp wilde hebben, de bomen daarachter zijn niet helemaal scherp omdat daar niet de focus op ligt. De sluitertijd was hierdoor erg lang, maar wel werkbaar met 1/30e van een seconde.”

Tips van Bert

• Laagjes in de opbouw van een foto kunnen een foto aantrekkelijk maken.

• Zorg ervoor dat je foto een eyecatcher heeft, iets waar het oog naartoe getrokken wordt. Zoals de goudkleurige blaadjes in dit beeld.

• Fotografeer veel, met als doel een eigen visie en stijl te ontwikkelen. Dit is misschien wel het moeilijkste om te leren!


P.S. Voor wie het zich afvraagt: de voorgrond van mijn foto is de zandwand van een groeve.
Hier vind je nog meer Uitgelichte foto’s

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht