Het verhaal achter de winnende foto: een caleidoscopische beuk

René Alblas

4 August 2021 .

Deze foto van een beuk is één van de 108 winnende foto’s bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Zij kregen allemaal een plekje in de Roots Natuuragenda 2022. Van deze 108 foto’s zijn er 25 geselecteerd die vanaf begin september geëxposeerd zullen worden in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Bovendien dingen deze 25 foto’s mee naar de Roots Natuurfotowedstrijd 2021 Publieksprijs. Eén van deze 25 foto’s is onderstaande foto van Manon Bruijn. Lees haar verhaal achter de foto.

Kun je iets vertellen over hoe de foto tot stand is gekomen?

“Deze foto is in november 2020 gemaakt toen de herfstbomen op hun mooist waren. De blaadjes van deze beuk waren prachtig gekleurd. Ineens kreeg ik het idee om met meervoudige belichting te gaan werken om een creatief beeld te creëren, waarbij de kleuren eruit moesten springen. Dit beeld bestaat uit twee foto’s die zijn samengevoegd.
Het leuke van deze manier van fotograferen is dat je nooit precies weet wat voor plaatje je krijgt en dat vind ik altijd wel spannend.

Meestal ga ik voorbereid op pad. Ik was op deze bewuste dag bezig met macrofotografie en deze foto is dus ook gemaakt met een macrolens omdat ik mijn andere lenzen niet bij me had. Aanvankelijk baalde ik, maar ik wilde het toch graag proberen om de foto te maken en het resultaat verraste me.”

beuk

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik heb deze foto van een beuk gemaakt met een Nikon D7500 en een Sigma 105 millimeter macrolens, diagragma f/3.5, sluitertijd: 1/400, ISO: 400″

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

“Experimenteer met de compositie. Durf de ‘regels’ los te laten. Denk ‘outside the box’. Probeer verschillende technieken uit: meervoudige belichting, soft focus, ICM (het bewust bewegen van je camera tijdens de opname), highkey (veel lichte tonen, weinig zwart) en lowkey (veel donkere tinten, weinig wit).
Het gaat erom wat jij mooi vindt en waar jij blij van wordt!”

Kijk hier voor het verhaal achter een andere winnende foto.

Extra dik zomernummer van Roots

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je nog veel meer boeiende natuurfotografie. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht