Handige tips van Edwin Giesbers: libellen fotograferen

René Alblas

27 July 2022 .

Banded darter; Sympetrum pedemontanum; Bandheidelibel, redelijk zeldzaam;

Libellen fotograferen is een boeiende tak van sport. Je kunt er alles over lezen in deze mini-masterclass libellen fotograferen van topfotograaf Edwin Giesbers. Wil je nog meer weten over libellenfotografie (en andere vormen van macrofotografie) kijk dan in het Rootsboek Macrofotografie, de kunst van close-ups.

Als je in de vroege ochtend op pad gaat om libellen en juffers te fotograferen heb je alle tijd – zodra je een exemplaar hebt gevonden – om deze vanuit allerlei hoeken te fotograferen. Ze zijn dan namelijk nog niet opgewarmd en blijven rustig zitten. Heb je als achtergrond ook een mooi landschap, dan is het leuk om het macro-objectief te vervangen voor een groothoekobjectief.
Zo kun je ook fijne foto’s maken van de libel in z’n leefomgeving.  Je vertelt met dit soort beelden net wat meer een verhaal.

Groothoekobjectief

Zodra de libellen eenmaal gaan vliegen en af en toe elders gaan zitten, wordt het wat lastiger om met een groothoekobjectief te werken, want dan laten ze zich niet meer zo dicht benaderen. Soms spot je echter ook een libel die een vaste plek – een takje of spriet – heeft om van daaruit de omgeving te observeren.
Vanaf zo’n plek vliegen ze af en toe op – om bijvoorbeeld een prooi te vangen – maar keren vaak snel weer terug. Op zo’n moment kun je je camera met groothoekobjectief op statief dicht bij de plek positioneren om zo met afstandsbediening foto’s te maken zonder de libel te verjagen.

Beste tijd om libellen te fotograferen

Afhankelijk van hoe snel de temperatuur stijgt, heb je ‘s ochtends vaak nog wel genoeg tijd voor een serie fraaie opnamen. Bij een temperatuur van ten minste 17 graden Celsius gaan ze vliegen.
Dezelfde kans heb je in iets mindere mate tijdens de periode voor zonsondergang. Ook dan gaan de libellen weer naar hun slaapplek en heb je de kans om ze in alle rust te fotograferen.
Houd ook het weerbericht goed in de gaten. Omstandigheden met mist of dauw zijn ideaal! Mist levert vaak leuke fotogenieke situaties op omdat de dieren mooi bedauwd zijn, wat de beelden extra fraai maakt. Maar het is ook goed om de windkracht in de gaten te houden. Waait het te hard, dan zwiept de libel op een stengel heen en weer en is het zeer moeilijk om scherpe beelden te maken.

Vliegende libellen

Vogels in vlucht fotograferen is best lastig, maar bij kleine insecten als libellen wordt het haast nog moeilijker. Met de nodige achtergrondinformatie over de gedragingen en levenswijze van deze gevleugelde jagers wordt het een stuk eenvoudiger.

Een soort als de paardenbijter verdedigt zijn territorium heel fel en vliegt vaak dezelfde route boven een slootje. Hier kun je gebruik van maken door je strategisch op te stellen. Keer op keer zie je dan de libel voor je langs vliegen waardoor je veel meer mogelijkheden krijgt om deze in vlucht te fotograferen. Ook hangen ze vaak stil in de lucht tijdens deze verkenning van het territorium, wat het fotograferen vereenvoudigt.

Andere soorten gebruiken een relatief klein stuk langs de oevers om eieren in ondiep water af te zetten. Voordat ze dit doen, vliegen ze vaak heen en weer op zoek naar een geschikte plek. Voor libellen in vlucht vind ik het fijner om uit de hand te fotograferen. Zonder statief dus, omdat dit mij te veel in mijn bewegingsvrijheid beperkt.

Tussen de vegetatie door fotograferend neem ik deze bandheidelibel klein in beeld. De onscherpe vegetatie biedt dan ruimte voor mooie vormen en kleuren.

 

Libellen fotograferen : welke apparatuur?

Ik gebruikte voor deze foto een compactcamera, de Canon powershot G15, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/320 en ISO 400.

Tip

Als je in het water staat voor libellenfotografie en je hebt een zwaar tele(zoom) objectief op je camera geplaatst, dan kun je prima een zwembandje gebruiken om je lens op te laten rusten. Zo kun je redelijk stabiel vlak boven het wateroppervlak fotograferen.

De tekst van dit artikel komt grotendeels uit het Roots fotoboek Macrofotografie, de kunst van close-ups, geschreven door Edwin Giesbers. Dat kun je hier bestellen.

Prijs: €29,99, gratis verzending!

Edwin Giesbers is een internationaal succesvolle natuurfotograaf. Hij won prijzen bij diverse fotowedstrijden zoals European Nature Photographer of the Year, Wildlife Photographer of the Year and Natures Best. Zijn werk is regelmatig te zien in Roots. Bovendien was hij lid van de jury van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.

Meer natuurfotografie tips en inspiratie vind je hier.

 

Met een waadpak aan fotografeer ik – staand in de beek – met een compactcamera rond zonsopkomst een rustende weidebeekjuffer.

 

 

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie