Mini masterclass van Stefan Gerrits: zo fotografeer je een laplanduil

René Alblas

20 december 2021 .

Een laplanduil fotograferen is een droom van veel natuurfotografen. De Nederlandse fotograaf Stefan Gerrits heeft het geluk dat hij in Finland woont. Daar kun je ze fotograferen! Hij doet dat op zijn eigen manier. De kunst van het weglaten, is zijn specialiteit! 

“Ik woon en werk in Finland, en dat doe ik al meer dan 20 jaar. Elk jaar organiseer ik een reis (vanaf 2022 samen met Nature Talks) naar de imposante en vooral fotogenieke omgeving van Kuusamo in Finland. De omgeving van Kuusamo ademt fotografie uit: het Oulanka National Park en vooral de vochtige klimatologische omstandigheden van het Riisitunturi National Park dragen bij aan de natuurlijke schoonheid van die omgeving.

Fotogenieke bossen

In de winter zijn de sparren vaak bedekt met een dikke laag gecondenseerde vorst, waardoor fotogenieke witte bossen ontstaan. Kleine snelstromende rivieren die tijdens de koude winter niet bevriezen bieden geweldige mogelijkheden voor het fotograferen van watersprreuwen die op zoek zijn naar eten. Daarnaast zijn taigagaaien en bruinkopmezen ook goed te fotograferen, en is er een goede kans op eensSteenarend. Maar de ultieme wens, droom en/of bonus is toch om de laplanduil te fotograferen in een omgeving waar de sparren zijn bedekt met sneeuw en een dikke laag gecondenseerde vorst. Een blijft een kwestie van geduld en geluk.

Zo was het ook in februari 2020. In de ochtend voordat een groep van vijf geweldige, ambitieuze, fotografen uit Nederland rond 17.00 aan zou komen, ben ik, samen met mijn medereisleider, gaan scouten. Rondrijden in de omgeving van Kuusamo, over landwegen die moeilijk begaanbaar zijn. Vooral de wegen in de buurt van afgelegen boerderijen. Wellicht zijn daar nog muizen, en waar muizen zijn, zijn dan wellicht ook de uilen. Sperweruilen of laplanduilen. Op goede hoop dus. Rustig rijden, het sneeuwt behoorlijk, en de wegen draaien door het landschap. Na een klein half uurtje rondrijden zien we vervolgens dit:

Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF70-200mm f/2.8L IS II USM, diafragma f/2.8, sluitertijd 1/1600 ISO 1000, overbelichting van +4/3 EV

Honkvaste uil

Een laplanduil. Yes, bingo. En nu? Er is verder niemand. Het is er totaal verlaten. Een boerderij, maar ook daar lijkt het uitgestorven. We zijn voorzichtig uitgestapt en gaan fotograferen om toch maar wat bewijsmateriaal te verzamelen, voor de groep die later in de middag zou landen op het vliegveld van Kuusamo. En dan is het duimen natuurlijk. Zou ie er morgen ook zijn? Is ie honkvast?

Ik heb meteen wat mensen uit de omgeving gebeld, waarvan ik wist dat die ook geïnteresseerd zouden zijn in het fotograferen van deze uil. Dat zou het zoeken naar deze uil de komende dagen een stuk makkelijker maken. De volgende ochtend was de uil in geen velden of wegen te bekennen. We zijn toen teleurgesteld afgedropen, maar kregen twee uur later toch een telefoontje dat ie weer gevonden was. Het was slechts een ritje van 15 minuten, maar het leken er wel 60, en tijdens die 15 minuten was het muisstil in de auto. De spanning was te snijden.

Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF500mm f/4L IS II USM, diafragma f/4.0, sluitertijd 1/1000 ISO 1000, overbelichting van +7/3 EV

Maar deze uil bleek wel degelijk honkvast, had honger en was zeer actief! De deelnemers en natuurlijk ook ikzelf hebben tijdens de reis, uren lang kunnen genieten van de uil, en ontzettend veel foto’s gemaakt. Van een jagende, tot rustende uil, van heel ver af, tot redelijk dichtbij.

Het is en blijft een kwestie van geduld en geluk.”

 

Meer lezen over Stefan Gerrits

 

Nu verkrijgbaar: Roots van december 21/ januari 22

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws