Op zoek naar de oorlepelzwam

René Alblas

22 augustus 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over zijn foto van een oorlepelzwam.

 

De herfst komt eraan

De dagen worden al korter. Zo langzaam komt het einde van de zomer in zicht. Met de warmte van de laatste tijd en de recent gevallen regen zijn er ideale omstandigheden voor schimmels en paddenstoelen ontstaan.
In de bossen staan de eerste paddenstoelen al weer in “bloei”. Paddenstoelen zijn immers een soort van “bloemen” van de schimmel.

Oorlepelzwam

De hoogste tijd om mijn camera weer eens op deze schimmelbloemen te gaan richten. Eén van mijn favoriete soorten is de oorlepelzwam. Dat is een kleine zwam die op ondiep begraven dennen- en sparrenkegels groeit. Deze soort heeft zeer kenmerkende sporen in de vorm van stekels. De kleur van de hoed is afhankelijk van het seizoen. Deze varieert van licht geelbruin tot donker bruin.
De steel van de zwam zit aan de zijkant van de hoed. Daardoor lijkt het vruchtlichaam op een oorlepel, vandaar de naam.

Alleen onder naaldbomen

Op een mooie, frisse herfstmorgen ging ik op zoek naar de oorlepelzwam. Mijn eerste kennismaking met deze soort was op internet. De schoonheid van dit kleine zwammetje inspireerde mij om deze soort ook eens vast te gaan leggen. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen was het nog een hele zoektocht om er één te vinden. Het hoge bladerdek dat op de grond lag, maakte het een stuk moeilijker. Het feit dat deze zwam alleen onder naaldbomen voorkomt, maakt het zoeken wel weer wat makkelijker.
Uiteindelijk had ik het geluk er één te vinden. De foto is door de vegetatie (bladeren) heen gemaakt. Ik heb scherp gesteld op de kenmerkende kegelvormige sporen, die op deze manier extra aandacht krijgen.

Techniek

De foto is gemaakt met een Canon 70d met een 105 millimeter macro lens.
De sluitertijd was 1/6 seconde en het diafragma f/9.

Tips van Constant

• Kies ook eens voor een andere witbalans om een andere sfeer aan een foto te geven.

• Omdat paddenstoelen veel laag aan de grond groeien raad ik het gebruik van een “pittenkussen” aan.

• Werk via Live View, zo kun je dichter bij de grond fotograferen. Dat geldt zeker als je een uitklapbaar scherm hebt. maar ook als je geen uitklapbaar scherm hebt, kun je voordeel van Live View hebben.  Als je je camera op de grond zet kun je naast je lcd scherm ook een spiegeltje (bijna) plat op de grond leggen. Op deze manier kun je in de spiegel je LCD scherm zien. Je werkt dan wel in spiegelbeeld.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Uitgelicht