Oranje en paarse heide

René Alblas

31 August 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Paulien Bunskoek over haar foto van oranje en paarse heide.

Bijzonder: Dit jaar is er niet alleen paarse heide, maar ook oranje heide. Fotograaf Paulien Bunskoek doet er haar voordeel mee.

“Op social media zijn er al veel foto’s over verschenen; de heide die normaal in augustus zo prachtig paars kleurt, ziet er nu heel anders uit. Ik ben zelf ook maar eens naar een groot heidegebied gegaan om met eigen ogen te zien hoe het er uit ziet. Grote delen zijn gelukkig wel paars, maar andere delen zijn in herfsttinten getooid. Rood, oranje en bruin voeren de boventoon. En sommige struikjes laten een mix van kleuren zien. Dit (hopelijk) zeldzame fenomeen is bijzonder fotogeniek, dat dan weer wel.

Twee kleuren struik

Ik heb gezocht naar een heidestruik met zowel een bloeiend deel als een oranje, afgestorven deel. Ook in de achtergrond zie je deze kleuren nog terug. Ik heb in dit geval met een telelens gefotografeerd om die paar takken te isoleren van voor- en achtergrond, om toch nog enigszins rust te brengen in deze vrij drukke foto. Ik heb in de nabewerking niks aan de kleuren gedaan, zo waren ze echt!

Techniek

De foto is gemaakt met een full-frame camera met een 70-300 zoomlens op 300 mm. ISO 200, f/5,6, 1/100 seconde en 1 stop overbelicht. Dit keer heb ik zittend op de grond uit de hand gefotografeerd, daarbij heb ik de lange lens op mijn knie gesteund. Bij 300 mm en deze sluitertijd moet je dat eigenlijk niet doen maar kun je beter op statief fotograferen. In dit geval heb ik snel meerdere foto’s achter elkaar gemaakt en heb de scherpste uitgekozen.”

Tips van Paulien

  • Bij bewolkt weer overdag komen kleuren mooier uit dan bij hard zonlicht.
  • Macrofotografie kan je ook prima doen met een zoomlens, bij insecten soms extra handig omdat je dan op grotere afstand kan blijven.
  • Denk niet dat de heide niet mooi is dit jaar, het is toch echt de moeite waard om te gaan kijken!

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

 

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht