Paddenstoelen fotograferen: rijstzak mee!

René Alblas

30 October 2019 .

Paddenstoelen fotograferen, het blijft een leuke uitdaging. In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Constant van Bommel over het fotograferen van de “kinderen van de herfst”.

“Mijn favoriete en meest kleurrijke seizoen heeft zijn intrede gedaan. Dit seizoen laat menig fotografenhart sneller kloppen. Zo ook het mijne! Als je paddenstoelen gaat fotograferen is het best moeilijk om origineel te blijven. Maar daarin ligt dan ook meteen de uitdaging. Ik laat me graag inspireren door wat ik tegenkom.

Rijstzak

Op een mooie herfstdag ben ik op pad gegaan. Op zoek naar de “kinderen van de herfst”, zoals paddenstoelen ook wel eens worden genoemd. Ik had mijn materiaal aangepast zodat ik ook laag aan de grond kon fotograferen. Ik neem hiervoor (naast mijn statief )altijd een “beenbag”mee. Zo’n rijstzak kun je kant en klaar kopen. Maar er zelf een maken geeft de mogelijkheid om deze helemaal zelf naar wens aan te passen. Met zo’n zak kun je je onderwerp heel laag aan de grond benaderen.

Kijk hier voor meer info over het zelf maken van een rijstzak.

Techniek

Bij het maken van deze foto heb ik eerst een aantal test foto’s gemaakt. Op zoek naar de fotogenieke kant van deze paddenstoel. Uiteindelijk kwam ik tot dit eindresultaat. De foto is door de vegetatie heen gemaakt. In dit geval heb ik zelf de bladeren tussen mijn lens en het onderwerp gelegd.
Je kunt hier eindeloos mee spelen en je omgeving precies zo inrichten als je wilt.
De foto is met een Canon 70d met 100 millimeter macrolens gemaakt. Via Liveview heb ik handmatig scherpgesteld. Diafragma f/5.6 en sluitertijd 1/6 en ISO 125.

Tips

• Varieer in materiaal, naast een macrolens kan een groothoek of fisheye lens ook verrassende eindresultaten geven.
• Neem ook eens een zaklampje mee om te experimenteren
• Neem je afstandbediening mee.
• Experimenteer: zet de camera bijvoorbeeld eens op een andere witbalans

Kijk hier voor mee Uitgelichte foto’s.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht