Het paddenstoelenseizoen is al begonnen!

René Alblas

19 September 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over zijn grote liefde: paddenstoelen!

 

De mooiste tijd van het jaar

Nog voordat de herfst officieel is begonnen, is er aan de natuur al te zien dat het er aan zit te komen. Zeker dit jaar; met de hete zomer en de bladeren die al ver voor de herfst geel gekleurd waren. Bij veel fotografen en natuurliefhebbers gaat het hart dan al sneller kloppen. Het is immers een ontzettend mooie periode, die eigenlijk maar kort duurt. Zo ook het ‘paddenstoelenseizoen‘.

Een paar weken geleden zag ik de eerste paddenstoelen al boven komen in het bos. Sindsdien hou ik elke wandeling in de gaten of het al de moeite waard is om er met de macrolens op uit te gaan.

Lange sluitertijden

Op een mooie nazomerse dag besloot ik om samen met de hond én mijn fotospullen (inclusief de macrolens) het bos in te gaan. Omdat het in het bos erg dichtbegroeid is, kan ik makkelijk overdag gaan fotograferen zonder last te krijgen van het felle zonlicht. Het is er juist zo donker, dat ik met statief en rijstzak op pad ga vanwege de verwachte lange sluitertijden.

Naast het pad staat mijn geliefde onderwerp, mooi om in de omgeving te fotograferen. En dan zie ik op de verhoogde berm een enorme paddenstoel staan. De hoed van de paddenstoel heeft een inkeping waar de lamellen chaotisch over elkaar heen vallen. Dat wordt mijn foto! Een statief is hiervoor niet handig, maar mijn rijstzak wel. Hier kan ik mijn camera goed op positioneren, laag bij de grond. Ik richt de camera schuin omhoog, want ik wil de lamellen groot in beeld hebben. Al mijn voorbereidingen zijn klaar, de compositie is bepaald en alles staat goed ingesteld. Klik en klaar!

Techniek

Omdat een rijstzak een stabiele ondergrond is voor de camera, kan ik met de laagst mogelijke ISO werken, in mijn geval ISO100. Het diafragma van mijn macrolens stel ik in op f/8. Als ik een lager diafragma zou gebruiken, dan zou ik naar mijn idee te weinig scherptediepte hebben. Mijn camera berekent de sluitertijd op 1,6 seconde. Om zo min mogelijk trillingen te veroorzaken, werk ik onder deze omstandigheden altijd met een afstandsbediening. Reuze handig! De macrolens die ik gebruik is een Sigma 150 millimeter.

Tips van Bert

• Een rijstzak is een handig hulpmiddel om laag bij de grond te werken en werkt in sommige gevallen beter dan een statief.
• Rijstzakken zijn relatief makkelijk zelf te maken.
• Bij macrofoto’s vanaf een statief of rijstzak is een (draadloze) afstandsbediening erg handig.
• Een afstandbediening voor jouw camera kun je heel goedkoop vinden op bijvoorbeeld veilingsites.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht