Prachtig fotografeeronderwerp: trekkende kraanvogels

René Alblas

15 September 2021 .

Kraanvogels zijn een droom- onderwerp voor veel fotografen. Deze elegante vogels zijn het best te fotograferen tijdens de trek in de herfst of in het voorjaar. Roots fotoblogger Stefan Gerrits woont in Finland en vertelt over zijn ervaring met trekkende kraanvogels.

“Het is weer bijna zover. Je hoort het typische geluid, je kijkt naar boven en je ziet grote, v-vormige, groepen van overvliegende kraanvogels die vanuit het hoge noorden richting Noord Afrika, het Midden Oosten en het zuiden van Europa vliegen.

Kraanvogels in Nederland

Ja, er broeden zeker kraanvogels in Nederland. En ook eens goed natuurnieuws; het aantal broedparen groeit gestaag, van 35 naar 40 paar, in 2019-2020. De meesten van deze prachtige, fotogenieke, vogels zijn te vinden in het Fochteloërveen. In het land waar ik woon, Finland, gaat het over hele andere getallen, hier zijn zo’n 40,000 broedparen te vinden.

Technische gegevens: Canon EOS 5D Mark IV, Canon 70-200 millimeter zoomlens, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/250 ISO 200, onderbelicht -3

In Finland, beginnen vanaf midden augustus, de vogels zich in langzaam groter wordende groepen te verzamelen. De grootste groepen zie je meestal rond midden september. De beste tijden om de vogels dan te zien en te fotograferen zijn rondom zonsopkomst en zonsondergang. En dan het liefst in de buurt van een slaapplaats. In Finland en ook in Zweden zijn een aantal van deze slaapplaatsen die goed te bereiken zijn, Söderfjärden, een kratervallei, in de buurt van Vaasa (tot 7,000-9,000 vogels op één dag), Saltfjärden in de buurt van Kirkkonummi (tot 2,000-3,000 vogels op één dag) en bijvoorbeeld Hornborgasjön in Zweden.

Slaapplaats Saltfjärden

Ik voel me bevoorrecht, ja ik woon in Finland en dat op nog geen 15 minuten rijden van Saltfjärden. Vanaf midden augustus tot eind september ben ik regelmatig te vinden in de buurt van deze kraanvogels-slaapplaats. ’s Avonds net voor zonsondergang beklim ik de vogeluitkijktoren, vanwaar ik de slaapplaats goed kan overzien. ’s Ochtends, tijdens zonsopkomst rijd ik langs de al gemaaide graanvelden. Daar vliegen de kraanvogels vroeg in de ochtend naar toe om op zoek te gaan naar het achtergebleven, of soms bewust achtergelaten, graan.

Vanaf midden september zijn het er elke dag wat minder, en rond midden oktober is er slechts nog een enkeling te vinden, totdat het weer lente wordt. Vanaf eind maart kijk ook ik weer naar boven…”

kraanvogels

Technische gegevens: Camera Canon EOS 5D Mark IV, Canon 500 millimeter lens, diafragma f/4.0, sluitertijd 1/500, ISO 1600, onderbelicht -7/3 (gedeeltelijk omgezet naar B&W)

kraanvogels

Technische gegevens: Canon EOS 5D Mark IV, Canon 500 millimeter lens, diafragma f/4.0, sluitertijd 1/400 ISO 1000, overbelicht +1 (verder bewerkt in Photoshop)

Tip

• Oktober en november zijn de beste maanden om kraanvogels in Nederland te fotograferen. Naast Het Fochteloërveen zijn de Peel, het Dwingelderveld, de Engbertsdijksvenen en het Leersumse veld goede vindplekken. Dé pleisterplaats voor kraanvogels (en kraanvogelfotografen) in de late herfst is het Noordfranse Lac du Der.

Kijk hier voor fotografie-inspiratie

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht