Het is een prachtige ervaring om ransuilen te spotten. Fotograaf Stijn Smits deed het en ontdekte er maar liefst 15 op één plek! Het was een hele uitdaging om tussen de herfstbladeren een krachtig portret te maken. Maar het lukte! Het verhaal van Stijn:
“Ransuilen vormen in het najaar groepen en bezetten vaste slaapplaatsen, roestplekken genoemd. Er zijn in Europa roestplekken bekend van meer dan 700 uilen. De vogels slapen overdag en gaan in de schemering op jacht naar knaagdieren zoals woelmuizen en muizen. De roestplekken kun je op allerlei plekken vinden, natuurgebieden, tuinen en parken of gewoon een groepje bomen in een woonwijk. In eerste instantie kiezen ransuilen vaak loofbomen als roestplek wanneer de loofbomen het blad verliezen verhuizen de uilen vaak naar een naaldboom in de buurt. Ransuilen komen in heel Nederland voor, er zijn 2200 tot 3000 broedparen daarmee is het de meest algemene uil van ons land.
15 Ransuilen in een woonwijk
Het is herfst 2019, de bladeren aan de bomen kleuren prachtig geel. Lopend door een woonwijk krijg ik het gevoel dat ik aangestaard word door vele ogen. Zoekend kijk ik om me heen en ontdek de ransuilen die verscholen zitten tussen de bladeren. Klinkt allemaal heel romantisch maar uiteraard was het geen toeval dat dat ik deze uilen vond. Via vrienden had ik vernomen dat hier een slaapplaats moest zijn. Die ochtend telde ik wel vijftien uilen.
Ik pak mijn camera en ga op zoek naar een geschikte compositie voor een mooie foto, makkelijk is dat niet met al die bladeren die overal voor zitten. Omdat ik de uilen niet wil verstoren maak ik snel een paar foto’s om daarna weer door te lopen, van voetgangers die passeren trekken ze zich immers niets aan.
Techniek
In deze foto wil ik graag het starende oog van de uil in het bladerdek benadrukken. Ik gebruik een lange telelens met een teleconverter om het oog zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Ter voorkoming van beweging is deze foto gemaakt vanaf een statief en heb ik een draadontspanner gebruikt. De uil zit verscholen tussen de bladeren, een situatie waar de autofocus van een camera vaak moeite mee heeft, handmatige scherpstellen is de oplossing.”
Camera:” Nikon D500, lens: Nikkor 500mm f/4+1.4 , met teleconverter, diafragma: f/8, sluitertijd: 1/13, ISO: 1600
Tips
• Kijk bij het zoeken naar ransuilen ook naar de grond. Braakballen en vogelpoep verraden plekken waar ze vaak zitten.
• Werk voorzichtig en blijf niet te lang onder een boom staan dan storen de uilen zich ook niet aan jou.
• Als je eenmaal een goede plek gevonden hebt loont het de moeite om er wat vaker te gaan kijken. De omstandigheden zijn altijd anders en de uilen zitten op andere plaatsen in de bomen.
Zin in meer “verhalen achter een foto”? De beste Nederlandse natuurfotografen delen hier speciaal voor Roots hun kennis en belevenissen.