Reeën fotograferen: zo lukt het!

René Alblas

12 augustus 2020 .

Reeën fotograferen is op dit moment goed te doen. Half juli is de reeënbronst begonnen en daardoor zijn de dieren flink actief.  Roots fotoblogger Bert Kok fotografeert graag reeën. Hij vertelt je de kneepjes van het vak…

“Waar het aan ligt, dat weet ik niet. Maar de afgelopen maanden zijn er ontzettend veel reeën te zien. Komt dat doordat ik zelf meer tijd in de natuur ben of omdat er gewoonweg meer reeën buiten de veilige beschutting komen? Vaak zien ze mij eerder dan dat ik hen zie, wat de kans op een foto aanzienlijk vermindert. Ze zijn namelijk ontzettend alert, zodra ze ook maar iets van onraad ruiken zijn ze weg! Maar hoe kun je dan tóch reeën fotograferen en waar moet je op letten?

Rand van het bos

Om niet afhankelijk te zijn van toevalstreffers, zul je een klein beetje basiskennis over deze dieren moeten hebben. Omdat ze erg schuw zijn, heb je ’s ochtends en ’s avonds de grootste kansen om ze te zien. Op deze momenten komen ze uit hun schuilplaatsen en begeven ze zich aan de randen van het bos bij open velden. Tijdens het foerageren blijven ze erg alert. Een krakend takje kan al genoeg zijn om ze weg te jagen. Let ook goed op de wind, zorg er altijd voor dat je geen wind in de rug hebt, zo voorkom je dat ze jou snel ruiken.

Beschutting bij reeën fotograferen

Dan de kleding, kleuren zien ze niet zoals wij dat doen, dus een rode jas is geen probleem. Daar zul je niet sneller door gezien worden. Wat ze wel afschrikt zijn de bewegingen en contouren van een mens. Kom je toevallig een ree tegen, blijf dan niet plots stilstaan maar loop rustig door alsof je niks gezien hebt. Als je dan uit beeld bent kun je voorzichtig buiten beeld terug sluipen en vanuit de beschutting een foto maken. Door op al deze kleine dingen te letten, vergroot je de kans op een geslaagde foto.

Wind in het gezicht

In deze situatie kwam ik een ree tegen in een veldje aan de rand van ons dorp. Omdat ik geen camera mee had genomen ben ik snel terug naar huis gereden om de camera op te halen. Bij terugkomst was het beestje er gelukkig nog steeds. Met de wind in mijn gezicht kon ik vanachter een grote boom deze foto maken. Op het moment van de foto kwam er een wandelaar voorbij waardoor de ree opkijkt. Slechts enkele seconden later was deze dame alweer in het bos verdwenen, waardoor ik slechts drie foto’s heb kunnen maken.

Techniek

Door de haast die ik had, heb ik de instellingen niet ideaal in kunnen stellen, maar in zo’n geval speel ik het liefst op safe: de ISO hoog zodat ik zeker weet dat er geen bewegingsonscherpte zal ontstaan. Meestal fotografeer ik in de A-stand van de camera, diafragma voorkeur. Het diafragma staat dan zo laag mogelijk: f/6.3. De ISO hoog, namelijk 1600 wat tot een sluitertijd van 1/2500 heeft geleidt. Bij een brandpuntafstand van 600 millimeter is zo’n snelle sluitertijd niet per se nodig, 1/1000 zou ook geweest zijn. Nog even ter herinnering de richtlijn voor sluitertijden: minimale sluitertijd= 1,5 X brandpuntafstand.”

Tips

• Hou rekening met de wind, wind in de rug = no go.

• Maak geen tot weinig geluid.

• Bedek zoveel mogelijk je huid, draag handschoenen en een sjaal of petje/muts.

• Maak gebruik van schuilplekken om uit het zicht te blijven.

• Beweeg zo min mogelijk oog in oog met een ree.

• Gebruik je gezonde verstand en jaag de dieren niet op!

• In de bronsttijd verraden reeën hun eigen aanwezigheid doordat de mannetjes lopen te blaffen. Dat klinkt een beetje als een schorre hond:

Hier kun je meer lezen over reeën.

Hier vind je meer fototips en inspiratie.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht