Robertskruid perfect in beeld

René Alblas

27 april 2022 .

Met meervoudige belichting kun je van een simpel plantje, zoals robertskruid, iets heel bijzonders maken. Fotograaf Olaf Oudendijk vertelt. 

“Robertskruid vind ik een zeer fotogeniek plantje. Ik wilde graag een sfeervolle foto maken waarop de schoonheid van dit plantje goed naar voren zou komen. Daarvoor ben ik naar Het Wildrijk in de kop van Noord Holland gegaan. In eerste instantie heb ik een enkele opname gemaakt maar ik vond de sfeer net een beetje te hard. Om dat op te heffen heb ik ervoor gekozen om gebruik te maken meervoudige belichting.

Meervoudig belichten

Ik heb eerst een scherpe foto van het robertskruid gemaakt, met de focus op de meeldraden. Vervolgens heb ik een onscherpe foto gemaakt door de focus naar me toe te halen, maar niet te veel. Ik heb dat een aantal maal gedaan. Uiteindelijk leverde de het samenvoegen  van de verschillende belichtingen (op de computer) dit resultaat op, met de mooie paarse waas rondom het bloemetje.

Als ik dit soort onderwerpen fotografeer, werk ik altijd met diafragma voorkeuze.

Robertskruid

Het robertskruid werd vroeger ook wel stinkende ooievaarsbek genoemd. Het is een plant uit de ooievaarsbekfamilie en wordt maximaal 50 centimeter hoog. De bloei is van april tot en en met november. De plant is één- of tweejarig.

robertskruid

Tips

• Als je zo’n algemeen plantje als robertskruid fotografeert heb je alle mogelijkheden om  de meeste geschikte plek, licht en omstandigheden te zoeken. Blijf dus goed om je heen kijken en ga niet meteen wat wegknippen om je onderwerp beter in beeld te krijgen. Misschien is er verderop nog een betere plek.

• Het beste licht heb je natuurlijk vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag. Maar  deze foto is gemaakt om 11:07 uur op 6 mei, dus al redelijk “midden op de dag”. Fotograferen op dit tijdstip kan dus wel, met een mooie schaduw en diffuus licht. Bij voorkeur in een bos.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Fotografie