Een siberische grondeekhoorn in sprookjessfeer

René Alblas

12 May 2021 .

Met deze sfeervolle plaat van siberische grondeekhoorn won Alex Pansier de Roots Foto van de Maand maart wedstrijd. Zijn verhaal achter de foto…

“Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is een van mijn eerste foto’s van de Siberische Grondeekhoorn. Vorig jaar april ben ik met iemand van onze fotoclub naar het bosgebied Oude Warande in Tilburg geweest, hier leeft deze exotische grondeekhoorn. Dat dier is vermoedelijk ontsnapt toen in 1972 het Burgers Dierenpark Tilburg zijn hekken sloot.

Na er even rond te hebben gelopen en de eerste eekhoorn te hebben vastgelegd was het tijd voor een break. Even een boterham om daarna weer vol energie verder te fotograferen. Mijn collega-fotograaf en ik stonden lekker in het zonnetje toen we vlak voor ons plotseling tussen de bladeren bij een boom een eekhoorn zagen lopen. Meteen de camera er weer bij gepakt en deze foto kunnen maken. De dag kon al niet meer stuk!Door de geweldige lichtomstandigheden gaf ik deze foto de titel ‘Like a fairytale’.

Techniek

Dieren staan bij mij vaak in de hoofdrol, waarbij ik ze graag in hun natuurlijke omgeving vastleg. Zo ook deze siberische grondeekhoorn die in een sprookje lijkt te zijn beland. De foto is gemaakt met een Sony A9 met 400 millimeter lens. Een sluitertijd van 1/1250, ISO 160 en het diafragma op f/2.8. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik hierbij een monopod gebruikt.”

Tips

• Begin met een goede voorbereiding. Welk dier wil je deze keer op de foto? Waar is deze te vinden? Wat is het beste moment? In welke setting? Enzovoort, enzovoort. Dan ga je op pad en heb je geduld nodig. Veel geduld! Maar als het moment dan daar is, dan geeft dat een enorme kick!
• Je kunt de siberische grondeekhoorn ook vinden in de Gemeentebossen bij Tilburg, in de bossen bij Weert. In België in het Zoniënwoud bij Brussel en in en rond het Calmeynbos in De Panne.

Meer foto inspiratie? Kijk hier.

 

Meer lezen over natuurfotografie?

In de nieuwe Roots van mei vind je nog veel meer inspiratie en handige tips. Bestel hier het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht