Een steenuil hoog in de boom

René Alblas

14 April 2020 .

Deze bijzondere zwartwit foto van een steenuil is gemaakt door Miranda Bos. Zij vertelt hoe de foto tot stand is gekomen.

“Ik maakte deze foto van een steenuil vanuit een schuilhut net over de grens in Kalmthout, België.  In de avonduren worden de steenuilen actief . In juni zijn er vaak jongen en dan wordt er ook dichter bij de hut gezocht naar voedsel zodat  je, als fotograaf, daar kunt proberen om mooie foto’s te maken van steenuilen.

Steenuil hoog in de boom

Op een bewolkte juni-avond lieten de uilen zich lange tijd niet zien en was het vooral wachten geblazen en oefenen in geduld bewaren. Uiteindelijk lieten ze zich wel zien, maar ze bleven vooral hoog boven in de boom zitten op redelijk grote afstand van de hut.  Het was grijs weer, weinig tot geen mooi licht en een witte lucht . Op een bepaald moment keek de uil net even de goede richting uit waardoor ik deze foto kon maken. In plaats van een portret foto vind ik het zelf erg tof dat de uil juist in zijn eigen habitat te zien is op de foto, hoog in een boom tussen het gebladerte. De foto heb ik thuis omgezet in zwart wit, omdat de lucht toch al wit was en zo er nog meer nadruk op de steenuil kwam te liggen.

Ik had zo’n foto niet van te voren in mijn hoofd zitten, maar het idee ontstond ter plekke omdat de uilen zo hoog bleven zitten en niet dichterbij de hut kwamen.  Ik ben uiteindelijk blij met het resultaat.”

Techniek

Deze foto is gemaakt met de Sony A77 met een Sony 70-400 millimeter zoomlens lens, ik werkte vanaf een statief. Mijn diafragma stond op f/6.3, sluitertijd was 1/500 seconde en 400 ISO.

steenuil

Tips

• Neem ook eens wat van de leefomgeving mee in je foto. Zo krijg je als toeschouwer van de foto meer het idee dat je er zelf bij bent.

• Grijs weer? Probeer eens of zwartwit een optie is.

 

Kijk hier voor meer fotografie-inspiratie

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht