Steenuilen fotograferen

René Alblas

24 February 2021 .

Steenuilen fotograferen is een droom voor veel fotografen. Want met zulke fotogenieke vogels is de kans op een geslaagde foto behoorlijk groot. Alex Pansier maakte er iets heel bijzonders van. De fotograaf aan het woord:

“Voor deze foto hoefde ik gelukkig niet vroeg op, want dat is niet mijn favoriete bezigheid. Steenuilen worden voor schemer actief, dus was het deze keer pas eind van de middag dat ik naar België reed. Ik woon niet zover van de Belgische grens. Aan een landweg bevond zich dit uilen-gezin, dat elke dag rond 18.00 uur tevoorschijn kwam.
Ik had deze plek al eerder ontdekt en deze mooie lenteavond leek me het perfecte moment om ze te fotograferen. En inderdaad ook deze avond zorgden de steenuilen weer voor een prachtige voorstelling .
Mijn doel bij het fotograferen is altijd om emotie te vangen. Geen standaard portret, maar het liefst (inter)actie tussen verschillende dieren of met hun omgeving. Zoals deze foto van twee steenuilen die ik “Geluk” als titel heb gegeven. Overigens is in deze foto niets wat het lijkt. Deze twee steenuilen lijken dolgelukkig met elkaar, maar  het bleek om een wormpje te gaan dat één van de twee had gevonden.Techniek

Ik gebruik graag Sony systeemcamera’s. Ideaal voor in de natuur, omdat deze toestellen geen fysieke sluiter hebben en je daarom de dieren niet laat schrikken als je een foto neemt. Voor deze foto heb ik de A9 met een 400 millimeter lens op een schommelkop gebruikt. Daarbij een diafragma van f/2.8, een ISO van 200 en een sluitertijd van 1/2000. Verder géén filter of flitser. Die gebruik ik eigenlijk nooit.

Tips

• Begin met een goede voorbereiding: Welk dier wil je deze keer op de foto? Wil je bijvoorbeeld steenuilen fotograferen: Waar zijn ze te vinden? Wat is het beste moment? In welke setting? Enzovoort, enzovoort.

• Als je dan op pad gaat, heb je geduld nodig. Veel geduld! Maar als het moment dan daar is, dan geeft dat een enorme kick.”

Je kunt steenuilen ook fotograferen vanuit een fotohut.

Kijk hier voor nog veel meer fototips en toelichtingen van fotografen.

——

“Meer lezen over natuurfotografie? Bestel dan Roots online. Dat kan hier. En zonder verzendkosten!!!”

——

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht