Het verhaal achter de winnende foto: de streepmuis

René Alblas

25 augustus 2023 .

Deze foto van een klauterende streepmuis is één van de 108 winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023. De plaat kreeg daardoor een plaats in de Roots Natuuragenda 2024. De maker, Anita Grotewal, vertelt het verhaal achter de foto.

Hoe is deze foto van een streepmuis tot stand gekomen?

“Tijdens een rondreis door Zuid Afrika deden we Mountain Zebra Nationaal park aan. Voor ons de eerste keer in dit park. Ik genoot van de mooie natuur, veel bergen en graslanden. Maar het meest heb ik genoten van deze muis en zijn familie. Ze hadden waarschijnlijk een hol vlak naast ons huis. Al vrij snel zag ik een muis door het hoge gras struinen. De kunst was om een van de muizen vast te leggen in het hoge gras. Eerlijk is eerlijk, ik heb uren liggend op mijn knieen doorgebracht om het beestje goed in beeld te krijgen. Vergeten waren de zebra’s, cheeta’s en hartenbeesten, ik wilde heel graag dit kleine diertje mooi op de foto zetten. Ik was heel blij toen het eindelijk gelukt was zoals ik voor ogen had. Geen scharrelende muis op de grond, maar eentje tussen het gras. “

Kun je iets vertellen over de soort?

“Op de foto zie je een gestreepte grasmuis in zijn natuurlijke habitat in Zuid Afrika. De soort kun je in verschillende variaties tegenkomen in Afrika, ze krijgen 5 tot 6 jongen die geboren worden in de zomer in een holletje onder de grond. Ze eten voornamelijk zaden maar ook insecten. Als ze aangevallen worden door een roofdier dan houden ze zich dood of ontkomen door hun staarthuid af te werpen. “

De strepen op de rug komen prachtig tot hun recht in deze foto

De streepmuis komt niet in de Lage Landen voor. Maar deze soort wel: de eikelmuis.

Nog een interessante muizensoort die in Nederland en België voorkomt: de dwergmuis.

Wat betekent natuurfotografie voor jou?

“Natuurfotografie betekent voor mij opgaan in de natuur en genieten van al het moois, in Nederland of daarbuiten. Door de natuur in al zijn facetten vast te leggen heb ik veel meer aandacht gekregen voor flora en fauna. Ik ga ook graag met een macrolens op pad om insecten, bloemen en vlinders te fotograferen. Een natuurfoto is voor mij goed gelukt als ik anderen enthousiast kan maken voor al wat leeft, een scherpe opname zonder dat ik de natuur verstoor. Ik leg dieren graag vast in hun natuurlijke omgeving en als het mogelijk is van dichtbij. Daarbij komt mijn telelens heel goed van pas. Verder moeten de kleuren in de foto kloppen.”

Wat zijn de technische gegevens?

“De technische gegevens zijn als volgt: Canon EOS 6D Mark II, met een Tamron telelens van 150-600 millimeter, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/1600, ISO 1250, ik heb geen filter of statief gebruikt. “

Deze foto staat in de Roots Natuuragenda 2024. Die kun je hier heel makkelijk bestellen.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie