Een Siberische grondeekhoorn in herfstsfeer

René Alblas

30 November 2022 .

Wat zijn ze leuk die Siberische grondeekhoorns! En ze leven gewoon in Nederland. Waar fotografeer je ze en hoe? Fotograaf Ellen Stegeman vertelt.

Een Siberische grondeekhoorn fotograferen stond al een tijdje op het to-do lijstje van Ellen Stegeman. Maar vanwege de afstand vanaf haar woonplaats Deventer naar het Wandelbos bij Tilburg – waar deze leukerds leven- kwam het er niet zo gauw van.  

Maar op een mooie herfstdag in oktober besloot ze toch een poging te wagen. Voordat de eekhoorntjes in winterslaap gingen. Via een bevriende instagrammer kreeg ze de locatie door, waar ze heel waarschijnlijk wel te vinden waren. Ze ging heel vroeg op pad, omdat de dieren in de ochtend het meest actief zijn.

Siberische grondeekhoorn
Een Siberische grondeekhoorn tijdens een prachtige herfstdag

In het Wandelbos

Er is in het Wandelbos een soort opstelling gemaakt met boomstammen en takken, daar worden de Siberische grondeekhoorns gevoerd en daar zijn ze dan ook in de buurt te vinden. 

Het leek Stegeman wat leuker om een eekhoorntje vast te leggen met herfstbladeren, die op dat moment zo mooi van kleur waren. Ze strooide daarom wat nootjes in de bladeren. Het duurde even voordat de beestjes dat doorhadden, maar uiteindelijk had één de plek gevonden. 

De fotograaf: “Al die tijd lag ik geduldig languit op mijn buik te wachten tot ik een mooi moment kon vastleggen. Dat was zeker geen straf, ik heb genoten. Ze zijn zo grappig en schattig, maar ook zeer snel en daardoor is het wat lastig er een mooie foto van te maken. Na een tijdje accepteerde deze babbel (of knabbel) mijn aanwezigheid, bleef wat langer op de plek en kon ik een mooie serie maken.”

Techniek

Ellen Stegeman maakte deze foto met een Canon 5D Mark IV en 100-400 telelens. Diafragma: f/5.6, sluitertijd 1/125, Iso 800. Ze gebruikte een pittenzak voor de stabilisatie van de camera.

Meer lezen over het fotograferen van grondeekhoorns.

Hoe zijn de Siberische grondeekhoorns in het Wandelbos bij Tilburg terechtgekomen? Meer lezen.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie