Het verhaal achter de foto: vechtende grutto’s

René Alblas

16 December 2022 .

Deze prachtige actieplaat van vechtende grutto’s is gemaakt door Bert van Elten. Hij vertelt het verhaal achter de foto.

Bert van Elten maakte deze foto in de Arkemheense Polder bij Putten. Door de polder lopen enkele landweggetjes, daar kun je de auto langs de kant van de weg zetten. Vogels zijn veel rustiger als je stil in de auto zit, dan dat je je per fiets of te voet door de polder beweegt. Toen Van Elten een paar grutto’s zag stoeien in het weiland stopte hij de auto en wachtte af. Na enige tijd verplaatste het gevecht zich van de grond naar een scheve paal, wat een mooie, rustige achtergrond opleverde.

De foto is midden op de dag gemaakt. Dat was mogelijk omdat het een enigszins bewolkte dag was. Het was medio mei.

Techniek

Bert van Elten gebruikte een Canon R6  camera met een vaste 500 millimeter  lens met daarop een 1.4 teleconverter. Het totale bereik was dus 700 millimeter, vanaf rijstzak in de auto gefotografeerd. Diafragma f/5.6, sluitertijd 1/1600 met 2/3 stop overbelichting, ISO 800. 

Tips 

  • Om vliegende vogels (zoals deze grutto’s) scherp te fotograferen moet je een zeer korte belichtingstijd gebruiken. Een tijd van 1/1600 of 1/2000 is het beste.
  • Vliegende vogels tegen een witte of blauwe lucht worden vaak donkere silhouetten. Met wat overbelichting zie je meer tekening in de vogels.

Meer grutto info

In 2022 waren de grutto’s erg vroeg terug in Nederland. Meer lezen over de gruttotrek.

Gek op vogels? Luister dan ook naar de vogel podcasts van Roots.

grutto's

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie