Vlinderfotografie in de late herfst

René Alblas

28 november 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Constant van Bommel over vlinderfotografie in de winter.

“Vlinderfotografie is niet een onderwerp waar je snel aan denkt in november/december. Maar het kan wel!

Deze frisse novembermorgen was ik op weg om paddenstoelen te zoeken.  Lekker door de bos struinen is een van mijn favoriete bezigheden. Eigenlijk lijkt het veel op schatgraven, want je weet nooit wat je tegenkomt.
Op een boomstronk zag ik een opvallende gele vlek. Tot mijn verbazing zag ik dat de vlek een citroenvlinder was. Deze zat “bevroren”tegen deze stronk geplakt. Een citroenvlinder overwintert als vlinder. Het is een van de weinige vlinders die dat doet.
Ze houden een soort winterslaap, doorgaans op beschutte plekken. De stofwisseling ligt stil. Het vlinderlijf maakt een soort antivries aan. Nu is de vlinder bestand tegen temperaturen tot twintig graden onder nul. Door de vorm waarin deze vlinder zich bevond kon ik prachtig de details vastleggen.

Hoe ben ik te werk gegaan:

Ik heb mijn statief laag opgesteld. Tijdens het maken van mijn compositie heb ik er op gelet dat ik geen storende elementen in beeld kreeg. Als je laag aan de grond werkt, is Live View erg makkelijk. Het diafragma heb ik zo gekozen dat de achtergrond minder storend in beeld kwam.  Daarbij wel opgelet dat ik de vlinder zelf helemaal scherp in beeld kreeg. De foto is in RAW gemaakt en later omgezet naar jpg.”

Tips van Constant

* Maak je foto’s in RAW of NEF (Nikon). Dan kun je er later nog alles aan corrigeren. Want een RAW-bestand (of NEF) bevat de oorspronkelijke gegevens zoals die van de beeldsensor zijn opgeslagen.

* RAW-foto’s nemen flink wat geheugenruimte in beslag. Zorg dus voor voldoende opslagcapaciteit.

* Als je foto’s instuurt voor een wedstrijd kan de jury ook specifiek om RAW-bestanden vragen. Omdat je daarin niet kunt bedriegen.

Hier vind je nog meer Uitgelichte foto’s


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht