Het verhaal achter de foto: een vos in de duinen

René Alblas

2 September 2020 .

Deze foto van een vos in de duinen is één van de 35 geselecteerde beelden voor de Roots Natuurfotowedstrijd Publieksprijs 2020. De maker, Ghita Pluijmaekers vertelt.

Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

“Ik probeer iedere week een dag naar de Amsterdamse waterleiding duinen te gaan. Wandelen, hoofd leeg maken en lekker ontspannen. Omdat ik vaak lange wandelingen maak, heb ik geen zware camera en fotografeer ik wat op mijn pad komt. Ik vind alles in de natuur leuk, maar vosjes hebben toch wel mijn voorkeur. Dit jonge vosje heb ik vanaf april dat jaar gevolgd en op zien groeien. Op een mooie zomer avond kwam deze vos nieuwsgierig kijken vanuit het bloemenveld.”

Kun je iets vertellen over de gefotografeerde soort?

In de waterleiding duinen kun je vossen redelijk goed fotograferen. Een aantal vossen is niet erg schuw.

vos

Wat zijn de technische gegevens van de foto (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO)?

“Ik fotografeer met de Panasonic Lumix FZ2000, een bridge camera. Deze foto is genomen met diafragma f/4.5, sluitertijd 1/200 en  ISO 125. Wel ingezoomd.

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

Twee belangrijke tips. Behandel alles in de natuur met respect. Dit vosje kwam naar de fotograaf toe, dat is veel beter dan dat de fotograaf achter een vos aan gaat.
En de tweede tip, kijk goed om je heen, de natuur heeft zoveel moois te bieden, helemaal gratis. Geniet daar vooral van.

Deze foto van Ghita Pluijmaekers is één van de 35 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. Al deze foto’s kun je vanaf 6 september in het groot gaan bekijken in een schitterende expositie in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Lees hier het verhaal achter een andere geselecteerde foto.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht