Als een schilderij: een waterplas met kikkerdril

René Alblas

26 May 2023 .

Deze prachtige foto van een waterplas met kikkerdril is gemaakt door Els Nijhuis. Ze won hiermee de Roots Foto van de Maand april wedstrijd. Hoe maakte ze deze foto?

 

“Eigenlijk is deze foto bijvangst”, vertelt Nijhuis.  “Het eigenlijke doel was het fotograferen van vogels.” Ze maakte deze in het Vijlerbos in Limburg tijdens een georganiseerd uilen-weekend. “We waren daar rond half tien op zoek naar bijzondere vogels. Meteen werd mijn blik getrokken naar een waterplas waar ik tot mijn verbazing kikkerdril in zag liggen. Het was eind februari, dit verraste me. Door het zonnige weer was er van alles te zien in deze waterplas. Het boeit mij enorm om de verschillende lagen aan reflectie in de waterplas te ontleden. Zo ontstaat een palet aan kleuren en vormen. Voor mij was die kikkerdril een fantastische toevoeging. Ik heb me echt even kunnen uitleven en van verschillende standpunten deze plas kunnen fotograferen.”

kikkerdril

Een kunstwerk van de natuur. Je moet er maar oog voor hebben…

“De foto is gemaakt met een compact camera die ik altijd bij me heb als ik met mijn spiegelreflex camera op stap ben en met name voor dit soort foto’s. Ik ben altijd opzoek naar structuren, details of gewoon iets landschappelijks. Zelf ben ik vooral een gelegenheidsfotograaf binnen mijn eigen omgeving.  Ik ga altijd op zoek naar vogels en macro objecten. Ik woon vlak bij het dal van de Dommel en Tongelreep en daar valt altijd wel iets te beleven. Steeds vaker ben ik bezig met creatieve fotografie en onderzoek ik slootjes, plassen en rimpelingen in het water op zoek naar structuren, herhalingen of reflectie.”

Techniek

Els Nijhuis maakte de foto van kikkerdril met een coolpix P7800 van Nikon. De camera stond op stand automatisch

Diafragma f/19, sluitertijd 1/33, ISO 50, spot meting, zonder flits.

 

Ook fotograaf Chris Ruijter fotografeerde kikkderdril. Lees zijn uitgebreide beschrijving, inclusief making-of foto.

Hebben kikkers last van droogte? Lees het hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie