In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over zijn foto van een meerkoet.
In alle vroegte naar de Maasplassen
“Op een paar minuten rijden van mijn huis ligt een prachtig stuk natuur. Een schiereiland tussen de Maas en de Maasplassen in, met midden in het schiereiland nóg een plas. Het is weliswaar maar een klein stukje natuur (als je stevig doorloopt, ben je er binnen een uur doorheen), maar er valt heel veel te zien: bevers, ijsvogels, vossen, konikpaarden, galloway runderen, diverse soorten vlinders, kikkers en libellen. Vaak loop ik hier dan ook uren rond, zonder mij één moment te vervelen.
Zo ook op de dag van deze foto, gemaakt op een zaterdagochtend. Om vier uur ’s ochtends gaat de wekker. In de schemering loop ik het gebied in. De vogels verwelkomen mij met een luid fluitconcert terwijl ik richting de plas wandel. Ik hoop daar bevers en watervogels te fotograferen. De bevers werken niet echt mee deze ochtend, meer dan een ‘registratie’ plaatje kan ik niet maken. Gelukkig is deze watervogel, een meerkoet, wat behulpzamer. In het ondiepe water staat deze vaak geziene gast zich te wassen.
Het plaatje had ik in mijn hoofd al gemaakt, nu de uitvoering nog. Allereerst in de juiste positie komen en ervoor zorgen dat ik niet gezien word. Gehurkt beweeg ik langzaam door de struiken en het hoge gras richting de oever. Op mijn buik sluip ik nog een klein stukje verder. Bij dit soort foto’s vind ik het mooi om een laag standpunt aan te nemen, ook al betekent dit een nat pak door de dauw.
Doordat er maar weinig licht was, moest de ISO flink omhoog (ISO4000). Met een diafragma van f/6.3) had ik 1/100 seconde nodig als sluitertijd, eigenlijk veel te traag voor mijn brandpuntafstand (600mm). Maar mede dankzij de uitstekende VR (vibratiereductie) van mijn lens en de stabiele positie die ik ingenomen had, kwam het plaatje dat ik voor ogen had er tóch scherp uit.
Handige tips van Bert
• Durf gebruik te maken van een hogere ISO, maar ken de limieten van je camera.
• Richtlijn: ideaal gezien moet je sluitertijd 1,5 keer je brandpuntafstand zijn om bewegingsonscherpte te vermijden (bijvoorbeeld bij een brandpuntafstand van 100mm hoort dan een sluitertijd van minimaal 1/150s).
• Loop of kruip je door dichte begroeiing of hoog gras, controleer dan (thuis) op teken!
Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.