Zeesterren fotograferen in Zeeland, zo doe je dat

René Alblas

1 juni 2021 .

Zeesterren fotograferen, heb je daar wel eens aan gedacht? Roots fotoblogger Stijn Smits ging naar Zeeland en legde de schoonheid van deze bijzondere dieren vast.

“Vaak als ik op het strand ben, loop ik voorovergebogen, kijkend naar de grond op zoek naar mooie vondsten. Schelpen, krabben, wieren en kwallen, het spoelt allemaal aan. Het leek me leuk om eens een zeester te vinden, een beeld van deze soort spookte al even door mijn hoofd. Meestal bleef het bij de wens om er een te vinden maar deze ochtend had ik meer geluk. Op een strand in Zeeland vond ik meerdere aangespoelde zeesterren.

Tot 10 jaar oud

Zeesterren leven in grote aantallen in de Noordzee, de gewone zeester (Asterias rubens) is de meest algemene zeester in de zeeën die aan Nederland grenzen. De gewone zeester kan vijf tot tien jaar oud worden en een diameter bereiken van bijna een halve meter. De meeste zeesterren die je vindt zijn echter maar tien centimeter in doorsnee. Zeesterren hebben meestal vijf armen en aan de onderkant allemaal zuignappen. Waar ze zich mee kunnen vastzuigen aan een oppervlak, ze kunnen er zelfs mosselen mee openen die ze graag eten. De mond van de zeester zit ook aan de onderkant.

Zeester in de branding

Eenmaal een zeester gevonden geeft dat natuurlijk legio fotomogelijkheden van enorme close-ups tot zeesterren in het landschap. De meeste zeesterren die ik vond lagen op het net drooggevallen strand, ik besloot ze terug naar zee te brengen zodat ze niet zouden uitdrogen. De zeesterren in de branding leveren prachtige mogelijkheden om te experimenteren met langzame sluitertijden en de aanrollende golven. De dynamiek van de zee, het leefgebied van de zeester krijg je zo mooi in beeld.”

Techniek

Deze foto is gemaakt met een groothoeklens, door het gebruik van de groothoek was het mogelijk om de zeester in het landschap te plaatsen. Ik gebruikte een lage iso in combinatie met een hoog diafragma om een wat langere sluitertijd te krijgen.

Specificaties: Nikon D500 camera, 16 millimeter groothoeklens, ISO 50, diafragma f/20, sluitertijd 1/5.

Fototips voor op het strand:

• Fotografeer je strandvondsten in de branding, fotografeer dan met verschillende sluitertijden.

• Fotograferen in de branding is makkelijker met afgaand tij, de golven trekken zich dan terug en je hoeft niet bang te zijn dat je apparatuur overspoeld wordt.

• Neem voldoende lensdoekjes mee om je lens schoon te houden, soms spat er wat zout water op.

• Als er veel licht is kun je een grijsfilter gebruiken om langere sluitertijden te krijgen, in de schemering lukt dit vaak ook zonder deze filter.

Kijk hier voor nog veel meer foto’s met uitleg.

Meer lezen over natuurfotografie?

In de nieuwe Roots van juni vind je nog veel meer natuurfotografietips en inspiratie. Bestel het juninummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws