Zo fotografeer je een orchidee, volgens Johannes Klapwijk

René Alblas

3 June 2021 .

De orchidee is misschien wel de mooiste wilde plant in de Nederlandse natuur. Dus die wil je fotograferen! Fotograaf Johannes Klapwijk legt uit hoe je dat het beste kunt doen. Zijn motto: maak er meer van dan een simpele registratie…

” De aapjesorchis is een prachtige plant: mooie witte bloemen met lange paarse slierten als versiering. Een rijtje bloemen van de aapjesorchis zouden alle verjaardagsslingers in de winkel doen verbleken. Je hebt dus niet veel nodig om van deze plant een mooie foto te maken. Je lens er op richten en afdrukken levert bijna gegarandeerd een mooie foto op. Maar de uitdaging als natuurfotograaf is natuurlijk om er nog iets meer uit te halen dan dat en een eigen draai te geven aan de foto’s.
Een belangrijke tip die ik daarbij zou willen geven is om eens iets meer afstand te nemen van je onderwerp en te spelen met de omgeving. Maak gebruik van de vegetatie die om je onderwerp heen groeit. Of maak gebruik van bomen in de achtergrond om een mooie onscherpe achtergrond te krijgen. Je zult zien dat je op deze manier al gauw wat meer grafische structuren en patronen in beeld krijgt. Zo heb ik dit groepje aapjesorchissen ook in beeld gebracht.

Compleet reisverslag

Wil je het uitgebreide verhaal achter deze foto lezen, kijk dan voor een uitgebreid reisverslag van een fototrip van een paar geleden op mijn site. Je vindt er nog veel meer foto’s van orchideeën.
Deze foto is genomen met een 150 millimeter macrolens. De belichting was f/2.8, sluitertijd 1/30 en ISO 100.
Als je heel erg inzoomt op de bloem zie je dat deze enigszins lijkt op een aapje, vandaar deze naam. De plant bloeit vanaf half mei tot half juni.

Persoonlijke tips van Johannes

• Goede voorbereiding is het halve werk. Een grauwe, grijze dag is een uitstekend moment om eens wat wandelingen te maken in verschillende gebieden om ideale fotografeerplekjes te ontdekken. Als de orchideeën dan in bloei staan, en er is het goede licht, hoef je geen te verspillen aan het zoeken naar de beste plek.
•  Speel met onscherpte en omgeving. Varieer tussen close-ups en ruime beelden, tegenlicht en licht in de rug en onder- en overbelichten. Ontdek zo je eigen stijl, die je verder kunt ontwikkelen.

Kijk hier voor nog veel meer foto’s met uitleg.

Meer lezen over natuurfotografie?

In de nieuwe Roots van juni vind je nog veel meer natuurfotografietips en inspiratie. Bestel het juninummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht