Zo fotografeer je libellen

René Alblas

13 juli 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bjorn van Lieshout over zijn foto van een libel.

Het thuisvoordeel

Je kunt natuurlijk naar Afrika gaan om de ‘big 5’ te spotten, of naar Finland om bruine beren en wolven te fotograferen. Maar de mooiste foto’s maak je gewoon thuis.

Je hebt vast wel een natuurgebied in de buurt waar je graag komt. Omdat je veel in het gebied komt, ken je het op je duimpje. Je weet waar de mooiste plekjes zijn. En misschien weet je ook welke dieren in het gebied voorkomen en waar je ze kunt vinden. En als je dat nog niet weet, ken je misschien wel iemand die jou dat kan vertellen. Bovendien weet je precies waar de zon opkomt en waar hij weer onder gaat. Al deze informatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker de mooiste foto’s kan maken.

Daarnaast is het heel gemakkelijk om terug te komen. Is het licht net niet perfect? Of waait het te hard? Geen probleem! Dan kom je morgen of volgende week gewoon weer terug. Wanneer de omstandigheden beter zijn. Dit thuisvoordeel zorgt ervoor dat je in ‘jouw’ gebied de mooiste foto’s kunt maken.

Het mooiste natuurgebied van Nederland

‘Mijn’ mooiste gebied is een ecologische verbindingszone in Brabant, vlak langs een beek. Natuurlijk is dit het mooiste natuurgebied van Nederland. Hier komen veel bijzondere soorten planten en dieren voor; verschillende soorten orchissen, dagvlinders en libellen, waaronder enkele zeldzame soorten, zoals de kanaaljuffer en de bandheidelibel. En vooral die laatste soort vind ik prachtig. Hoewel ik er al honderden foto’s van heb geschoten kom ik ieder jaar weer terug om deze kleurrijke libel te fotograferen.

Om libellen te fotograferen sta ik het liefst vroeg op. Ik zorg dat ik al voor zonsopkomst in het gebied ben. Omdat libellen koudbloedige dieren zijn zitten ze ‘s ochtends stil in de vegetatie, tot de temperaturen omhoog gaan. Ze zijn dan dus heel gemakkelijk te benaderen.

Over de foto

Het is alweer een week geleden dat ik hier ben geweest. De vorige keer heb ik de bandheidelibel nog niet gevonden. Maar nu is het begin juli, bovendien is het de afgelopen week heel warm geweest. Het kan bijna niet anders dan dat de eerste bandheidelibellen al zijn uitgeslopen. Ik scan de vegetatie langs het pad. De bandheidelibellen kiezen als slaapplek vaak de wat stevigere plantenstengels uit, die niet doorbuigen onder hun gewicht.

Ik vind ik er een paar, maar die zitten verscholen, diep tussen de planten. Dus loop ik door, op zoek naar een exemplaar dat mooi vrij zit. Al snel vind ik er één die wat hoger op een plant zit. Ik stel mijn camera en statief op, zodat ik gebruik kan maken van het tegenlicht van de zon als hij dadelijk opkomt.

Voorzichtig knip ik met een schaartje een paar storende grassprieten weg. Vervolgens is het wachten. Tien minuten later komt de zon op, maar het duurt nog vijf minuten langer voordat de eerste zonnestralen de libel bereiken. Dan begin ik te fotograferen. In tien minuten tijd probeer ik verschillende composities en belichtingen uit. Daarna laat ik deze bandheidelibel met rust. Ik loop verder, op zoek naar een volgend onderwerp, maar ik weet dat ik de mooiste foto van deze ochtend al heb gemaakt.

De tips van Bjorn:

• Bandheidelibellen vind je vooral in juli en augustus. Omdat ze hoge eisen stellen aan hun leefomgeving komen ze niet overal voor. Ze houden van zwakstromende en stilstaande wateren die volledig in de zon liggen, met een goed ontwikkelde en open vegetatie.

• Vlinders en libellen kun je vaak het beste fotograferen in de vroege ochtend. Doordat het dan nog te koud is voor deze insecten om weg te vliegen kun je ze gemakkelijk benaderen.

• Fotograferen in de ochtend heeft nog meer voordelen. Zo is het ‘s ochtends vaker windstil en heb je in de ochtend het mooiste licht. Bovendien heb je ‘s morgens vroeg kans op dauw en grondmist, wat altijd erg mooi is om te fotograferen.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

Wil je meer foto’s zien die Bjorn heeft gemaakt? Kijk dan op zijn Facebookpagina.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws