Zo maak je de ideale sfeeropname van een sereen landschap

René Alblas

6 april 2021 .

Misschien ken je het gevoel: je staat op een prachtige plek en het licht is perfect, hoe maak je nu een perfecte sfeeropname? Waarschijnlijk niet met “standje automatisch”. Een goede kennis van je camera helpt, maar er komt meer bij kijken, vertelt Roots fotoblogger Bert Kok.

“Toevalstreffers, soms heb je dat geluk. Ik was al duizenden keren in mijn ‘local-patch’ geweest, dus ook al duizenden keren langs deze hoek van de waterplas gelopen. Maar nog nooit met zo’n mooi zicht. Nu zeg ik wel toevalstreffer, toch is dat alleen van toepassing op het uitzicht. Want met het zien van een mooie setting, heb je niet automatisch een mooi beeld.

Sfeeropname van een landschap

Wat maakte de setting deze keer anders? De tak die uit het water steekt, de waterlelies die juist in deze periode boven water komen, de fuut en reiger ver op de achtergrond. Dit alles gecombineerd met een felle laagstaande zon en zo goed als geen wind. Slechts hier en daar een rimpeltje op het water. Zo’n serene setting heb ik al een tijdje niet meer meegemaakt. Maar hoe krijg ik deze werkelijkheid omgezet in een foto die dezelfde sfeer kan laten zien?

Weten wat je doet, doen wat je weet

Jouw camera kan heel veel zelf. Standje automatisch en daar ga je! Maar hoe meer je de controle zelf houdt, hoe meer je invloed hebt op het beeld dat uit de camera rolt. Je moet dus weten wat je doet. Zorg er voor dat je jouw camera goed kent, zodat je de juiste instellingen kunt kiezen bij de juiste omstandigheden. Daar houdt het niet op, want er zijn ook bepaalde technieken van fotograferen die niet direct te maken hebben met de camera. Deze technieken kunnen wel helpen om een beeld te laten slagen. Dit stukje techniek zul je op moeten zoeken en je eigen moeten maken. Zodat je dit in het veld toe kunt passen.

Techniek

Het beeld dat ik voor ogen heb, moet veel scherpte hebben: de lelies en de tak wil ik per se scherp in beeld hebben. De lelies (rechtsonder) moeten het oog leiden naar de dode tak in het water (linksboven). Verder moet de foto vooral bestaan uit witte, blauwe en zwarte tinten.

Belichten

De camerakennis bestaat hier uit de juiste instellingen vinden voor een goed belichte foto. Ik fotografeer graag in de A-stand (Apperture priority, Av bij Canon) waarbij ik de camera op f/9 instel om meer scherptediepte te krijgen. Om meer witte tinten (in plaats van grijstinten) in de foto te krijgen, belicht ik 1 stop over (+1EV). Mijn ISO stond op 800 en de camera berekent dan de sluitertijd op 1/5000 seconde.

De foto die hier uit voortkwam, was niet slecht, maar de scherpte van voor tot achter ontbrak. Ook met een kleiner diafragma (bijvoorbeeld f/16) zou je hier niet de scherpte van voor tot achter krijgen zoals ik voor ogen had.

Focus stacken

Hoe krijg je meer scherpte in deze sfeeropname? De oplossing hiervoor is heel simpel, maar je moet het wél weten. Ik heb drie foto’s genomen, waarbij ik telkens alleen het scherpstelpunt gewijzigd heb. De eerste foto is scherpgesteld op de voorste lelies, de tweede foto op de achterste lelies en de derde foto op de tak. Maar dan heb je drie foto’s, wat nu? In de nabewerking met Photoshop kun je heel eenvoudig de foto’s over elkaar leggen en de scherpe delen zichtbaar maken in één foto. Voilà, scherpte! Deze techniek wordt ook wel Focus stacking genoemd, meer hierover lees je in deze Roots Fotoblog.

 

sfeeropname

Compositie

Een ander punt is de compositie. Een foto kijkt heel fijn weg als er een diagonaal in de compositie zit, die je oog door het beeld leidt. Door laag bij de grond te zitten en te zoeken naar de juiste diagonaal vind ik uiteindelijk een goede plek waar de lelies schuin naar de tak wijzen.

De kennis van de camera blijft heel belangrijk, maar vergeet niet dat er meer komt kijken bij een goede sfeeropname. De persoon achter de camera is degene met het idee, met kennis, met een visie en met de creativiteit!”

Tips

• Technieken voor in het veld kun je makkelijk online vinden, zoals dit filmpje van Bas Meelker.
•  Even geen zin om naar buiten te gaan? Een mooie kans om op youtube tutorials te bekijken van andere fotografen
• Schakel jouw automatische piloot uit en ga bewust te werk
• Oefening baart kunst. Cliché maar wel waar!

Hier vind je nog veel meer foto-inspiratie.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Uitgelicht