Zo maak je een perfecte herfstwind-foto

René Alblas

4 November 2021 .

Hoe maak  je een perfecte herfstwind-foto ? Nu de laatste blaadjes nog aan de bomen hangen is dit het juiste tijdstip om mooie herfstwind foto’s te gaan maken. Roots fotoblogger Paulien Bunskoek vertelt hoe je zo’n foto het beste maakt.

“Zo half november zijn veel bladeren al van de bomen gevallen. De toppen zijn vrij kaal, alleen wat lager hangen nog intens gekleurde blaadjes. Op het weerbericht werd een mooie mistige ochtend voorspeld maar dat bleek anders uit te pakken. Bewolkt en winderig… niet het meest ideale fotografie weer voor mij maar het geeft juist ook de kans om eens wat anders te doen. En het is sowieso lekker om in het bos te zijn.

Langere sluitertijd voor een herfstwind-foto

Omdat het flink waaide en omdat er weinig licht was, besloot ik om de (door de wind gemaakte) beweging weer te geven. Daarbij vind ik het wel prettig als er ook nog wat scherps op de foto te vinden is. Ik ben onder een boom gaan staan met een laaghangende tak zodat de tak redelijk dicht voor de lens was. Ik heb een groothoeklens gebruikt om veel bomen in beeld te krijgen en scherpgesteld op de dichtstbijzijnde boom. De stammen en takken geven een mooi grafisch beeld zo tegen de lichte lucht en contrasteren lekker met de gekleurde bladeren. Om te zorgen voor een wat langere sluitertijd heb ik het diafragma op f/13 ingesteld en ik heb ook nog overbelicht (ook om te zorgen dat de stammen niet te donker werden). De sluitertijd van 4 seconden laat zo mooi de beweging van de bladeren zien.

Voor mij geeft deze herfstwind-foto goed het gevoel van deze ochtend weer, het bewegen van de bladeren door de wind en de prachtige herfstkleuren. Ik hoop dat dit ook zo overkomt op de kijker!”

herfstwind-foto

Beweging in een foto komt het beste uit wanneer er ook scherpe onderdelen in het beeld zijn

Techniek

De foto is gemaakt met een full frame camera met een 24-70 mm lens op 27 mm. Diafragma f/13, sluitertijd 4 sec, ISO 200, 2 2/3 stops overbelicht. Vanaf statief gefotografeerd.

Tips

• In het bos is het altijd wat donkerder, het beste kun je dus een statief gebruiken en voor dit soort foto’s met lange sluitertijden moet het zelfs. Statief mee dus.

• Maak gebruik van de weersomstandigheden. Voel de sfeer aan en probeer dat vast te leggen in een herfstwind-foto.

• Kijk eens naar boven! De boomtoppen en takken zien er dan heel anders uit en komen goed uit tegen een licht bewolkte lucht. Daardoor kun je ook mooie grafische beelden maken. Om te zorgen dat de foto niet te donker wordt moet je dan wel overbelichten.

• Een perfect bos voor herfstopnames is het Speulder- en Sprielderbos bij Putten.

Hier vind je nog meer Uitgelichte foto’s

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Uitgelicht