Roots Natuurfotowedstrijd 2020, het verhaal achter een zwemmend damhert

René Alblas

6 October 2020 .

Overzwemmend hert

Een zwemmend damhert, gefotografeerd door Yvonne van Dormolen won de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. Ze is naar eigen zeggen “nog elke dag blij met deze foto” en nu met deze prijs nog een beetje extra. Aan Roots vertelt ze het verhaal achter de foto:

Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

Het was een mooie herfstdag in oktober. Het is de tijd van de damhertenbronst, tijd voor actie! Vroeg in de ochtend of in het late middagzonnetje gebeurt er het meeste en die dag besloot ik in te zetten op de middag en avond. Tas pakken met mijn fullframe en 100-400 millimeter lens en gáán. Ik heb wat gezworven, vaste strijdtonelen bezocht maar echt veel actie was er niet. De mannen lagen vooral in hun eigen kuil. Omdat het niet lang meer duurde voor de zon onder zou gaan en je met zonsondergang buiten het gebied moest zijn, wandelde ik over een pad langs het water terug richting uitgang.

Gekletter

Ineens hoorde ik aan de overkant van het water het bekende gekletter van de geweien; een gevecht…..achter de bosjes. Ik bleef staan in de hoop dat er ook nog wat actie vóór de bosjes zou plaatsvinden, maar dat bleef uit. Wel kwam één van de mannen de struiken uit gewandeld om wat te gaan drinken. De zon was inmiddels al aardig aan het zakken en het water kleurde geel door het prachtige licht. Tot mijn grote vreugde stapte het hert het water in en zwom hij op zijn gemakje naar de overkant. Zo kon ik mijn foto van een zwemmend damhert maken, wat een geluksmoment was dat!

De hoofdprijs winnende foto

Kun je iets vertellen over de gefotografeerde soort?

Een damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. Het mannetje wordt over het algemeen zwaarder dan het vrouwtje. Er zijn veel variaties in kleur, van wit via lichtbruin tot bijna zwart, maar meestal is de rugzijde roodachtig geel tot kastanjebruin van kleur en de buikzijde geelwit. De dominante kleur verschilt echter per gebied. In de winter is de vachtkleur grijzer. Het damhert ruit twee keer per jaar, een keer in mei of juni en een tweede keer in september of oktober. De vacht is meestal bezaaid met witte vlekjes, deze zijn in de winter minder opvallend. Een opvallend kenmerk, waarmee het zich onderscheidt van andere echte herten, is het schoffelgewei. Hierbij zijn de einden van de takken met elkaar verbonden door platen. Enkel het mannetje draagt een gewei. Het wordt in april en mei afgeworpen, waarna het gelijk weer begint aan te groeien.

Bronsttijd

De bronsttijd valt in de tweede helft van oktober en duurt tot begin november. Tijdens de aanloop naar de bronsttijd gaan de mannetjes gevechten aan voor een territorium. Meestal bestaat dit uit schijngevechten, maar echte gevechten komen voor. Er vallen echter zelden doden. Het veroverde territorium dient als strijdperk, “lek” genaamd, en ligt in ongeveer hetzelfde gebied als de voorgaande jaren. Met de hoeven krabt hij een ondiepe kuil in de grond, die hij besproeit met urine. Het territorium wordt gemarkeerd door langs de bomen te schuren. Met luide brullen lokt de hertenbok hindes. Het vrouwtje kiest het mannetje waarmee ze wil paren. In Nederland komt het damhert voor op de Veluwe en in de duinen.

Wat zijn de technische gegevens van de foto (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO)

Ik gebruikte een Canon 6D Mark II met Canon 100-400 millimeter lens, het diafragma is f/9, sluitertijd 1/3200 en de ISO 1600

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto van een zwemmend damhert zou willen maken?

Belangrijk voor het maken van een foto als deze is natuurlijk op het juiste moment op de juiste plek zijn. Dat is een kwestie van geduld en geluk hebben. Natuurlijk is het tijdstip van belang. Verder zorg ik ervoor dat ik veel foto’s achter elkaar maak zodat ik altijd precies het moment vastleg dat ik ook echt wil hebben. Rustig zijn en genieten….ook heel erg belangrijk!

Alle winnaars vind je hier.

Meer verhalen “achter de foto” kun je hier lezen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Uitgelicht