Alle uitjes uit de rubriek Agenda, in de Roots van december 2022/januari 2023. Plus nog extra tips! Wil je meer informatie of wil je je opgeven voor één van de activiteiten die in het Roots novembernummer vermeld staan? Klik dan op de link in het betreffende artikel en je komt direct op de site die je nodig hebt. Dat is handig!

Foto: Veluwemeer | Getty Images

Za 10 december: Vaarexcursie

Met de kou in je gezicht, de wind in je haar en golven die tegen de sloep klotsen ervaar je hoe de winter het Veluwemeer in zijn greep heeft. De boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee het water op, op zoek naar de vogels die dit seizoen doorbrengen rondom de plassen. Verrekijker mee!

Locatie: Veluvia, Havendijk 1, Harderwijk (GD)

Tijd: 13-15 uu

Prijs: €27,50

Aanmelden

Foto: Dassenspoor | Getty Images

Zo 11 december: Op zoek naar de das

In zijn zoektocht naar voedsel verlaat de schuwe das pas in de schemering zijn burcht. Tijdens deze 2 km lange wandeling door het Groninger Midwolderbos o.l.v. een gids zal dit mysterieuze zoogdier zich dan ook niet laten zien. Wel zullen zijn achtergelaten sporen zichtbaar zijn. Voorafgaand aan de wandeling is er een korte lezing over de das.

Locatie: Bezoekerscentrum Ennemaborg, Hoofdweg 96, Midwolda (GR)

Tijd: 13-15.30 uur

Prijs: Gratis

Aanmelden

Foto: Alaska | Getty Images

Vanaf vr 16 december: Magisch Alaska

Vanaf half december kun je op het koepelscherm (840 m² groot!) van One Planet Dome The Arctic: Our Last Great Wilderness bekijken. Levensgrote beelden tonen ijsberen, wolven, muskusossen en steenarenden in een magisch gebied in het uiterste noorden van Alaska, een van de laatste gebieden die nog niet door de mens zijn aangetast.

Locatie: One Planet Dome, President Kennedylaan 5, Den Haag (ZH)

Tijd: 10.30-17 uur

Prijs: €16,50 (incl. toegang Museon-Omniversum)

Hier reserveren

Foto: De Lumineuze Nachten

Vr 16 t/m zo 8 jan: Lumineuze nachten

In de kerstvakantie is Kasteel de Haar gehuld in magie. Tijdens een avondwandeling door het kasteelpark ontdek je de geschiedenis van dit oudste kasteel van Nederland aan de hand van videomapping – betoverende beelden geprojecteerd op het kasteel zelf, op de oude kasteelpoorten, de Kapel en het Châtelet. 

Locatie: Kasteellaan 1, Haarzuilens (UT) *

Tijd: 17-21.30 uur

Prijs: € 19,25 (kinderen krijgen korting)

Meer informatie

Foto: Sallandse Heuvelrug | Getty Images

Ma 26 december: Over de heide

De Sallandse Heuvelrug bestaat uit heuvelachtige heidevelden en bos. Door de hoogteverschillen zijn er fantastische vergezichten en waan je je even in het buitenland. Een Staatsbosbeheer-gids neemt je mee voor een prachtige 5 km lange winterwandeling, onderweg vertelt hij over het ontstaan van het gebied, over de natuur en over de cultuurhistorie. 

Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, Nijverdal (OV)

Tijd: 14-15.30 uur (ook op za 7/1)

Prijs: €6

Aanmelden

Foto: Hortus | Rob van Es

T/m zo 26 maart: Tentoonstelling

Met een kleine wintertentoonstelling zet de Hortus de veel belopen stoepplant liggende vetmuur in het zonnetje. De microscopiefoto’s van kunstenaar en microscopist Rob van Es tonen aan dat het plantje op de stoep kan overleven doordat het is opgebouwd als een harmonica, het veert gewoon weer op als je op hem trapt.

Locatie: Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden (ZH)

Tijd: di t/m zo 10-16 uur (in de kerstvakantie gesloten)

Prijs: €8

Aanmelden

Foto: Sallandse Heuvelrug | Getty Images

Di 20 december: Winterwandelen

Lang geleden was het niet pluis in de Onzalige Bossen op de Veluwe. Verhalen over wandelaars die niet terugkeerden uit de bossen doen de ronde. Op de dinsdagochtend voor kerst kun je met een enthousiaste gids mee voor een flinke wandeling door dit geheimzinnige bos, waar onder meer herten en wilde zwijnen rondscharrelen. De wandeling eindigt bij restaurant de Carolinahoeve.

Locatie: P-plaats de Lappendeken, Diepesteeg 25, De Steeg (GD)

Tijd: 10-12 uur

Prijs: €10

Meer informatie