Zal er deze winter weer een Elfstedenkoorts uitbreken? Hoewel de kansen hierop steeds kleiner lijken te worden, zijn er ook wetenschappers die spreken over de mogelijkheid van een kleine ijstijd. Hoe dan ook: gelukkig kunnen we elk jaar nog genieten van ijs in allerlei hoedanigheden. Van ruige rijp tot pannenkoekijs. Je leest en ziet er alles over in de extra dikke Roots december-januari.
In deze video zie je een wetenschappelijk experiment dat laat zien hoe een zeepbel bevriest. De onderzoekers vroegen zich af hoe het kan dat er meerdere stukjes ijs op de zeepbel worden gevormd in plaats van dat het ijs op één punt begint en zich verder over de bubbel verspreidt.
Dat zit zo: zodra de zeepbel op een bepaalde plek bevriest, komt daarbij een beetje warmte vrij. Door die warmte ontstaan er verschillen in oppervlaktespanning in de zeepbel, met als gevolg dat er vloeistof- stroompjes gaan lopen. Die stroompjes zijn verantwoordelijk voor het bewegen van de ijskristallen – alsof ze op de zeepbel aan de wandel gaan. Op deze manier bevriest de zeepbel niet vanuit één punt, maar op meerdere plaatsen tegelijkertijd.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bron: KIJK magazine
Tekst: René Alblas, Daniël Mulder & Caroline Vogel
Foto bovenaan: Getty Images