Helaas, helaas. Het Roots Natuurfestival op zaterdag 3 september 2022 in de Biesbosch kan niet doorgaan. Wil je toch graag de Biesbosch bezoeken? Lees hieronder wat je er kunt zien en hoe je er komt. En hopelijk tot een andere keer!

Nieuwsbrief

Via de wekelijkse Roots nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van het laatste natuurnieuws. In de nieuwsbrief vind je de mooiste wandelroutes, alles over natuurfotografie en tips om zelf dieren en planten te spotten.

[widget id=”nsm_copernica_optin_widget-1″]

Terugblik op het festival van 2019

De eerste editie vond plaats op zaterdag 14 september 2019. Rondom het MuseumEiland in de Biesbosch genoten ruim 1.000 natuur- en vogelliefhebbers van de vele excursies, zoals wandel- en vaartochten, een ritje met een elektrische trein, lezingen en diverse workshops zoals vogelfotografie en vogels tekenen in het veld. Ook collega-vogelaars Paul Böhre, Arjan Dwarshuis, Camilla Dreef, Joris de Raedt en vele anderen waren aanwezig.

Wie voor het eerst vanuit Werkendam over de Bandijk naar het Biesbosch MuseumEiland rijdt, de plek waar het vogelfestival plaatsvond, kijkt zijn ogen uit. In plaats van de oude polders ligt hier een nieuw, uitgestrekt waterrijk gebied. Met eilanden waarop koniks, waterbuffels en zilverreigers leven. Vanaf nieuwe uitkijkpunten zie je duizenden vogels. De nieuwe Noordwaard is één grote vogelboulevard.

Tot nu toe zijn er in de Noordwaard, in de zeven jaar tijd dat dit nieuwe natuurgebied er ligt, 250 soorten vogels waargenomen. Daartussen zitten mooie soorten zoals wielewaal, purperreiger, witvleugelstern, witwangstern, reuzensterns en recent flamingo’s. Maar ook zeer zeldzame soorten, zoals de tweede zwartkoprietzanger voor Nederland.

Lepelaar | Foto: Jacques van der Neut

Groep lepelaars in de Noordwaard. Foto Jacques van der Neut

Grote zwevers

Door de toegenomen dynamiek hier is het aantal vissoorten ook sterk toegenomen en is het gebied heel geschikt als kraamkamer. Bijvoorbeeld voor vissoorten als de grondel, harder, brasem, paling. Die worden weer graag gegeten door viseters. Zo eet een visarend graag brasem, de zeearend paling, visdief jonge grondels, purperreiger grote modderkruipers en de lepelaar stekelbaarsjes. En nu de Haringvlietsluizen open zijn gegaan, passeren straks ook forel en zalm. Dat zou de bekroning zijn op dit al zo succesvolle nieuwe natuurproject, dat spectaculaire nieuwe broedvogels heeft opgeleverd als de zeearend en recent de visarend. Nota bene een nieuwe broedvogel voor Nederland.

Een echte aanrader, deze nieuwe Noordwaard. Als vogelaar kom je hier volop aan je trekken!

Zeearend | Foto: Steven Ruiter

Zeearend in vlucht. Foto Steven Ruiter

Route

Alle activiteiten vonden plaats op en rond het Biesbosch MuseumEiland. Wil je zelf een bezoek brengen aan dit natuurgebied van Staatsbosbeheer? Neem op de A27 afslag 23 naar Werkendam. Volg deze weg richting Werkendam. Aan het einde van de Dijkgraaf Den Dekkerweg T-splitsing naar links. Volg vanaf hier de borden richting Biesbosch MuseumEiland. Je volgt eerst de Bandijk, later linksaf de Hilweg. Je kunt parkeren tegenover Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam.

Contact

Voor vragen over het Roots Natuurfestival kun je contact met ons opnemen via [email protected].

In samenwerking met

Biesbosch MuseumEiland Staatsbosbeheer