Baltsende futen

Paul Bohre

07-03-2023 15:00:00

Baltsende futen zien en horen is een machtig mooie natuurbeleving.

Wie de komende tijd langs open water komt, zal regelmatig een opvallend diep rollend ‘krraa-arrr krraa-arrr’ geluid horen. Let dan even goed op, want dan maak je kans op baltsende futen. En blijf dan als dat kan even zitten, want dat levert een geweldig mooi schouwspel op.

Op mooie vroege voorjaarsdagen valt er nu veel te genieten op open water. Want wie wat geduld heeft, kan de gelukkige getuige zijn van een van de mooiste taferelen in de Nederlandse natuur: de futenbalts. Dit fenomeen, waarbij het mannetje en vrouwtje elkaar het hof maken, wordt meestal ingeleid door een luid ‘krraa-arr’ geluid van het mannetje. Let dus goed op als je dit geluid hoort en stap dan even van de fiets of las een wandelstop in. Het mannetje komt snel aangezwommen, recht op het vrouwtje af, met de kop en hals laag op het water.

Fuut

Baltsende futen zien en horen is een geweldige natuurbeleving Foto: Rachel van der Zwaan

Geweldig baltsritueel

Vervolgens word je getrakteerd op een geweldig ritueel: de partners zwemmen tegenover elkaar en schudden heftig met de kop, duiken als synchroon zwemmers tegelijk onder en komen weer omhoog met waterplanten in de bek, waarna ze op het water dansbewegingen uitvoeren. Dit ritueel kan soms minutenlang duren en meerdere keren per dag opgevoerd worden. Echt een aanrader om daar even de tijd voor te nemen tijdens een wandel- of fietstocht. Daarna gaan de partners aan de slag om hun drijvende nest te bouwen. Dat nest bestaat uit een stapel waterplanten en wordt gemaakt tussen de vegetatie in rietranden of onder overhangende wilgentakken. De broedperiode start in april. Een fuut legt 2-6 eieren. Na vier weken broeden worden dan de jonge fuutjes geboren, die door hun gestreepte uiterlijk ook wel pyama’s worden genoemd.

Kijk- en luistertips baltsende futen

Futen baltsen vanaf maart tot ver in april, maar ook later in het jaar nog. Bekende plekken waar je veel baltsende futen bij elkaar ziet zijn de Zuiderhaven van Den Oever en de IJsselmeerkust bij Medemblik.

Iedere maand maken we een podcast over vogelgeluidens: beluister de aflevering over het prachtige geluid van baltsende futen.

In dit filmpje zie je futen baltsen.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het Roots Vogelmagazine . Vanaf 23 maart is het nieuwste nummer online en in de winkel te koop. Een tijdschrift voor zowel de beginnende als gevorderde vogelaar.

Leek weetje: waarom nemen futen hun jongen vaak mee tussen de rugveren?

Wat je leest in Roots april:

  • De wereld van de witjes
  • De comeback van de bultruggen
  • Lentewandelen door het Perlenbachtal (+ routekaart)
  • Natuurommetje door de Slikken van de Heen op Tholen
  • Europa’s natuurschatten – volgens natuurfotograaf Wouter Pattyn
  • Buurten bij de bevers
  • Zo bouw je zelf een fotohut: natuurfotograaf en -filmer Henkjan Kievit vertelt
  • In de ban van haaien
  • En nog veel meer! 
Bestel Roots april snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten

Recente Editie

Meer Vogels