Hoe spot je de spotvogel?

Paul Bohre

15-05-2022 00:00:00

In de loop van mei keren de spotvogels terug uit Afrika. Ze zijn een ster in het nadoen van andere vogels. Maar hoe spot je de spotvogel?

Van zijn uiterlijk moet de spotvogel het niet hebben: grijsgroene bovenzijde, lichtgeel van onderen. Eigenlijk niets speciaals aan. Je vindt hem in open gebied dat rijk is aan bosschages en struwelen en eigenlijk door het hele land. Al heeft deze vogel een voorkeur voor klei- en veengronden. De beste kans maak je in bosjes rond boerderijen. Ook in jonge aanplant broeden ze graag, zelfs in de stad, vooral daar waar net een park is aangelegd.

Hoe spot je een spotvogel?

Van mooie kleuren moet de spotvogel het niet hebben, maar zingen kan hij prachtig! Foto: iStock

Zo spot je de spotvogel

Je vindt de spotvogel het gemakkelijkst als ze zingen. En dat doen ze nu! In mei en juni gaan ze flink los, dan moet je als vogelaar je slag slaan. De zang is luid, gevarieerd en houdt lang aan. Met veel herhalingen en doorspekt met imitaties. Kenmerkend zijn de snerpende tonen. Hebben ze een partner gevonden, dan zingen ze nog maar sporadisch, en nemen de kansen om er een te vinden snel af. Vanaf half juni stoppen ze bijna helemaal met zingen. Dus eigenlijk heb je maar een maand de tijd.

 

Nest van korstmossen

Vanaf half mei tot juli broedt de spotvogel. Dat doen ze in een stevig zelfgebouwd nest van korstmossen, stengels, twijgjes en van binnen wol en bloemetjes, komt slechts één legsel per jaar van 4-6 eieren. Na 12-14 dagen komen deze uit, en 13-15 dagen later kunnen de jongen vliegen. Jongen worden nog 2-3 weken gevoerd, voornamelijk met rupsen. Die pikken ze van de bladeren, maar kan ook in vlucht insecten vangen.

 

Naar Afrika

Vanaf eind juli, begin augustus vertrekken de eerste spotvogels al weer. Het zijn lange-afstandstrekkers. Ze overwinteren ten zuiden van de evenaar, met uitzondering van Namibië (grotendeels), westelijk Zuid-Afrika, oostelijk Tanzania, Mozambique en Madagaskar. Om volgend jaar vanaf begin mei weer in ons land terug te keren.

 

De foto in de kop van het artikel is van Berry Beckering.

 

Filmpje

Een zingende spotvogel klinkt zo.

Vind je vogels kijken leuk? Bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine voorjaarsnummer. Je betaalt geen extra verzendkosten.

Recente Editie

Meer Vogels