Luidruchtige kauwenslaapplaats in de winter

Paul Bohre

6 March 2022 .

Best veel vogelsoorten overnachten buiten het broedseizoen op gezellig bij elkaar. Een van de bekendste is de zeer luidruchtige kauwenslaapplaats.

 

Maar liefst 80 soorten vogels slapen in de winter bij elkaar. Een van de luidruchtigste is zonder twijfel de kauw, een kleine kraaiachtige met een lichtgrijze nek, hals en wangen en opvallend lichtgrijze ogen. In deze tijd van het jaar zie je ze in de schemer in grote groepen voorverzamelen. Met hun kabaal overstemmen ze op sommige plekken zelfs het drukke verkeer.  Vlak voor donker verzamelen ze zich in hoge bomen, vaak midden tussen de huizen, waarna ze ineens massaal opvliegen naar de plek vaste plek waar ze dan uiteindelijk gaan slapen. Voordat ze weggaan is het zeker een half uur een gekakel van jewelste. Niet iedere wijkbewoner is daar blij mee, natuurlijk, maar het is natuurlijk wel een geweldig schouwspel.

Gezamenlijke kauwenslaapplaats

Kauwen broeden graag in holen. Foto Paul Bohre

 

Samen sterker

Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters. Genietend van de zekerheid dus, dat één van de vele duizenden ogen die sluipende boommarter of jagende havik wel heeft opgemerkt. Eén alarmkreet en de hele bende gaat de lucht in. Een havik slaagt er niet in om zich in die fladderende massa op één vogel te concentreren. Zijn aanval flopt. Tegen zo’n bende is slechts weinig opgewassen. We kennen dat gevoel: samen staan we sterker. De basis voor het succes van heel wat diersoorten.

Gezamenlijke kauwenslaapplaats

Op een gezamenlijke kauwenslaapplaats verzamelen zich tientallen tot soms wel duizenden kauwen bij elkaar.

 

Luidruchtige kauwenslaapplaats

Waarschijnlijk bevindt zich bij jouw in de buurt ook ergens een slaapplaats waar kauwen, kraaien of roeken gezamenlijk slapen. Je hoort het snel genoeg als je buiten bent. Kauwen houden continue contact met elkaar door een scherp ‘kjarr’ ‘kja-kje’ te roepen. De beste tijd om ze te zoeken is de avondschemer. Volg ze op de fiets, want als je eenmaal weet waar ze uiteindelijk gaan slapen, dan is het leuk om bij te houden hoeveel vogels er komen, want het worden er in de loop van de winter steeds meer. In de loop van maart neemt het aantal slapers weer af.

 

Bij SOVON Nederland doet onderzoek naar het fenomeen gezamenlijke slaapplaatsen.

Klik hier voor vorm een filmpje met zwermende kauwen.

Kauwen zorgen heel goed voor elkaar. Een prachtige foto hiervan werd zelfs een keer Roots Foto van de week!

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het Roots Vogelmagazine. Vanaf 24 maart is de nieuwe voorjaarseditie 2022 verkrijgbaar.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels